Négyet lép az EU a dioxinbotrány miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 25. 14:14

A dioxinbotránnyal kapcsolatban négy intézkedést terjeszt elő az Európai Bizottság: bevezetnék a termeléssel és értékesítéssel kapcsolatos kockázatok bejelentésének kötelezettségét, a termelési láncok szétválasztását, a dioxinszint gyakoribb és célzottabb ellenőrzését, valamint a magánlaboratóriumok eredményeinek kötelező bejelentését.

John Dalli, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi és egészségügyi felelőse az agrárminiszterek találkozóján Brüsszelben leszögezte: az unió számára fontos, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára, továbbá az EU megőrizze a világ leginkább minőségi élelmiszertermelőjének szerepét. Dalli közölte, hogy a bizottság elégedett azzal a fellépéssel, amelyet Németország tett a dioxinszennyezés ellen. Hozzátette azonban: uniós szinten is lehetséges tovább javítani a már jelenleg is szilárd európai élelmiszerbiztonsági rendszert, jóllehet a német eset azt is bizonyította, hogy a rendszer megbízhatóan működik. A szennyezés nyomon követhetősége is garantált volt.

Ennek ellenére újabb intézkedéseket kell tenni. Dalli bejelentette, hogy a dioxin-botránnyal kapcsolatban négy intézkedést terjeszt elő az Európai Unió Bizottság: bevezetnék a termeléssel és értékesítéssel kapcsolatos kockázatok bejelentésének kötelezettségét, a termelési láncok szétválasztását, a dioxinszint gyakoribb és célzottabb ellenőrzését, valamint a magánlaboratóriumok eredményeinek kötelező bejelentését – írja a szabadfold.hu

Kapcsolódó cikkeink