Negyedik étkezés

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 04. 04. 11:08

Az étkezések időpontja mind kevésbé függ a napszakoktól, illetve a társadalmi konvencióktól – erről már januári trendelemzésünkben is írtunk arról. Ott említettük a fourthmeal, azaz a negyedik étkezés fogalmát.

Gyakran beszélünk felgyorsult életritmusról, akcelerációról, de azt, hogy a fiatalok szórakozásra használt időszaka rendkívüli módon kitolódott az éjszaka felé, azt a harminc feletti nemzedékek képviselőinek nem kis része csak most kezdi észrevenni. Az „élet” a szórakozóhelyeken sokszor csak este 10 körül kezdődik. Mire az asztalt bontók kezdenek hazaszállingózni, a konyhák jó része bezár. Márpedig egy-egy mozgalmas éjszakának hajnalán a nagyvárosok utcái tele vannak a bulikról, diszkókból, éjszakai mozizásból hazatérők farkaséhes csapataival.

Erre a célcsoportra építettek – először – a gyorséttermek. A most meghonosodó fourthmeal a vacsora és a reggeli közé eső időszakot hidalja át. A koncepció elterjedésének kezdetén csak a hétvégéken erősödött fel az éjszakai forgalom, mára azonban már a hétköznapokon sem ritkaság a komoly kereslet. Amerikában a késő éjszakai partizóknak fourthmeal-lel kedveskedő láncok most egymással vetélkednek a fiatalokért. Az új étkezési forma nem képzelhető el az alkalomhoz társított, speciális ételek nélkül. A fourthmeal kínálatában általában nagy hangsúlyt kapnak a fűszeres ízek, a ropogós hozzávalók, a grillezett fogások, olvasztott „hozzávalókkal” – azaz a nehéz, buli utáni ételekkel.

Egy a Taco Bell által készíttetett felmérés szerint az amerikaiak többsége manapság későbbi órákban étkezik, mint évekkel ezelőtt, és korántsem csak a fiatalok térnek be ilyenkor éttermeikbe, hanem több más korosztály is. Minden bizonnyal így van ez Európában is, mert egyre több hírben is azt olvastuk, hogy német, holland és skandináv hotelek, feltehetően a „fentiekben részletezett” logikára építve nyújtanak reggelig meghosszabbított vacsoraszolgáltatást utcáról is elérhető éttermeikben.

Magyarországon éjszaka az éheseknek többnyire a gyros és a döner-kebab marad!

Kapcsolódó cikkeink