Negyedével csökkent a tej termelői ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 26. 10:44

z Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termék piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból, még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

A legutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy szűkösek a napraforgómag és- olajkészletek Ukrajnában és Oroszországban, aminek áremelő hatását fokozta a növényolajok nemzetközi árának növekedése. A napraforgóolaj tonnánkénti exportára, FOB paritáson 880 dollárral, 15 havi csúcsot döntött az ukrajnai kikötőkben 2015. június elején, majd – a növényolajok árának mérséklődése nyomán – 870 dollárra visszakorrigált. Erre reagált a magyarországi olajmagpiac is, és az újtermésű napraforgómag jegyzése 107 ezer forintra nőtt a BÉT árupiaci szekciójában június első felében. A változás úgy tűnik, a fizikai piacra is begyűrűzött, ahol az AKI PÁIR adatai szerint 109 ezer forintot megközelítő termelői áron cserélt gazdát az ó termés májusban.

***

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke kilónkénti termelői ára 264 forint volt 2015 májusában, 4,6 százalékkal múlta alul az előző év azonos hónapjának átlagárát. Az Európai Bizottság adatai alapján a Közösségben az étkezési tojás átlagára száz kilónként 1,164 euró volt 2015 májusában, ami 3,4 százalékos csökkenést jelentett egy év alatt. Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi értékesítési ára 21,40 forint volt 2015 májusában, három százalékkal haladta meg a 2014. májusi átlagárat.

***

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej termelői átlagára kilónként 78,53 forint volt 2015 májusában, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest. A nyerstej felvásárlása 13 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Az EU-ban az utolsó, 2014/2015. tejkvótaévben (április 1. – március 31.) a tejfelvásárlás 3 százalékkal emelkedett az előzőhöz viszonyítva, ami a rendszer bevezetése óta a tejkvóta túllépése után fizetendő legnagyobb büntetőilletéket eredményezte. Az Európai Bizottság becslése szerint a tejtermelőknek 441 millió eurót, az előző kvótaévinél 8 százalékkal több büntetőilletéket kell fizetnie.

Kapcsolódó cikkeink