Negyedével csökkent a feldolgozók új rendelésállománya

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 03. 05. 08:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 novemberében 12 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 9,9 százalékkal csökkent. A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 0,4 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben két százalékkal mérséklődött.A KSH friss adataiból kiolvasható, hogy 2008 első tizenegy hónapjában az ipari export 1,1 százalékkal emelkedett, novemberben pedig az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.
A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8 százalékkal, novemberben 7,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.
Novemberben a feldolgozóipar minden szektorában csökkenés figyelhető meg. A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása is számottevően, 14 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Ez a jelenség valamennyi ágazatot hasonlóképpen érintette.
2008 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 25,1 százalékkal mérséklődött 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 25 százalékkal, az új belföldi rendelések 25,7 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 6,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év novemberében. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékos létszámcsökkenés mellett 0,9 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.
2008 első tizenegy hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumencsökkenés (4,1 százalék) a Dél-Alföldön volt. A többi régióban 0,4 és 1,7 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak. Novemberben minden régióban visszaesés figyelhető meg.

Kapcsolódó cikkeink