Négy százalék feletti növekedést vár a világgazdaságtól az IMF

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 25. 15:10

A korábban jelzettnél nagyobb gazdasági növekedéssel számol a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet szerint idén 4,2 helyett 4,4 százalékkal bővül a világgazdaság, a növekedés szinte minden régiót érint.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a korábban jelzett 4,2 helyett 4,4 százalékkal bővül 2011-ben a globális gazdaság. A legdinamikusabban a dél-szaharai országok, India és Kína fejlődhetnek. Míg az előbbieknél átlagosan 5,8, utóbbiaknál 8,4 illetve 9,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülés várható.

Az Egyesült Államokban az IMF korábban 2,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált, ezt most 3 százalékra javította. Az Egyesült Királyság, Japán és az eurózóna teljesítménye az IMF korábbi előrejelzéséhez képest nem változott. Ez utóbi két területen 1,5 százalékos GDP-emelkedést vár a valutaalap.

Az IMF közleményében úgy fogalmazott a fejlett országokban a gazdaság jóval vontatottabban működik, mint azt várták, de továbbra is emelkedés várható. A fejlett gazdaságokban még mindig magas a munkanélküliség, az eurózónában pedig a periférikus államok adósságállománya és magas GDP arányos költségvetési hiánya okoz problémát. Míg a fejlett országok továbbra is vonzzák a befektetőket.

Az Európai Unióban Németországban lehet a legnagyobb mértékű, az idén 2,2, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedés. Magyarország első számú gazdasági partnerénél így a bővülés üteme elmarad a tavalyi 3,6 százaléktól, viszont a nagy uniós gazdaságok közül a leginkább szorult helyzetben lévő spanyol gazdaság az idén végre kiemelkedik a recesszióból, a 2009-es 3,7 százalékos és a tavalyi 0,6 százalékos visszaesés után az idén már 0,6 százalékos, 2012-ben 1,5 százalékos növekedés várható.

A feltörekvő államok gazdasága 2011-ben és 2012-ben egyaránt 6,5 százalékkal növekedhet. Az infláció az idén 6 százalék körül alakulhat, a hitelezés gyors bővülése és a tőkebeáramlás miatt pedig a túlhevülés veszélye fenyeget, ezért szigorú monetáris politikára van szükség. Ugyanakkor a globális fogyasztásban 40 százalékos részarányt képviselő feltörekvő országok gazdaságának esetleges lassulása “komoly csapást jelenthet a világméretű válság meghaladásának folyamatára” – írja a BBC nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink