Négy év múlva közel egymilliárd okostelefon lesz forgalomban a világon

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 10. 07:30

Az IDC piackutató pénteken publikált adatai szerint az idén a tavalyihoz képest 55 százalékkal több, 472 millió darab lesz forgalomban ezekből a készülékekből. Négy éven belül számuk megduplázódhat a mostanihoz képest, és megközelíti majd az egymilliárd darabot.

Ez egyszersmind azt jelenti, hogy az okostelefonok piaca négyszer olyan gyors ütemben bővül majd, mint a hagyományos mobil készülékeké. Az IDC elemzése szerint már a tavalyi év is kivételes növekedést hozott, miután a válságos 2009. évben sokan elhalasztották vásárlásaikat, így 2010-ben felgyülemlett a kereslet.

Az okostelefonoknál használt operációs rendszerek között messze az Android áll az élen, közel 40 százalékos piaci részesedéssel, a második a BlackBerry közel 15 százalékkal, a harmadik az iOS 15,7 százalékkal. A következő években – 2015-ig – a helyezések nem fognak változni, de az Android 45,4 százalékra növeli részesedését, miközben a BlackBerryé 13,7 százalékra csökken, az iOS-é 15 százalék körül stabilizálódik, a Symbiané a jelenlegi 20 százalékról 0,2 százalékra csökken, a Windowsé 5,5 százalékról 20 százalék fölé növekszik az IDC szerint.


A mobilkészülékek forgalma – beleértve az okostelefonokat is – tavaly már meghaladta az egymilliárdot – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink