Negatív tartományban a FAO élelmiszerkosara

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 01. 16. 11:18

Tavaly az ötödik egymást követő évben csökkentek az élelmiszerárak globálisan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének számításai szerint. Adataik alapján megállapítható, hogy a szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó FAO élelmiszerkosár-index átlagosan 161,6 pont volt tavaly, 1,5 százalékkal csökkent 2015-höz képest.
tej-

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 171,8 pontra mérséklődött a novemberi 171,9 pontról. A múlt hónapban a cukor és a húsfélék árának a csökkenése meghaladta a szemes termények és olajos magvak drágulását.

Tavaly 9,6 százalékkal esett a szemes termények ára elsősorban a kiemelkedően jó ausztrál, kanadai és orosz termés hatására, miközben a tejtermékeké négy százalékkal, a húsféléké pedig 7 százalékkal csökken. Tavaly a cukor ára 34,2 százalékkal emelkedett, az olajos magvaké pedig 11,4 százalékkal nőtt 2015-höz képest. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink