Negatív tartományban a FAO élelmiszerkosara
Tavaly az ötödik egymást követő évben csökkentek az élelmiszerárak globálisan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének számításai szerint. Adataik alapján megállapítható, hogy a szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó FAO élelmiszerkosár-index átlagosan 161,6 pont volt tavaly, 1,5 százalékkal csökkent 2015-höz képest.
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 171,8 pontra mérséklődött a novemberi 171,9 pontról. A múlt hónapban a cukor és a húsfélék árának a csökkenése meghaladta a szemes termények és olajos magvak drágulását.
Tavaly 9,6 százalékkal esett a szemes termények ára elsősorban a kiemelkedően jó ausztrál, kanadai és orosz termés hatására, miközben a tejtermékeké négy százalékkal, a húsféléké pedig 7 százalékkal csökken. Tavaly a cukor ára 34,2 százalékkal emelkedett, az olajos magvaké pedig 11,4 százalékkal nőtt 2015-höz képest. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Tempósabbá vált az infláció
A drogéria termékeknél a vártnál mérsékeltebb árcsökkenés volt júniusban, emellett…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >Ezt eszi Kapu Tibor az űrben
Negyvenöt évvel Farkas Bertalan űrrepülése után újra magyar űrhajós jár…
Tovább olvasom >