Negatív tartományban a FAO élelmiszerkosara
Tavaly az ötödik egymást követő évben csökkentek az élelmiszerárak globálisan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének számításai szerint. Adataik alapján megállapítható, hogy a szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó FAO élelmiszerkosár-index átlagosan 161,6 pont volt tavaly, 1,5 százalékkal csökkent 2015-höz képest.
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 171,8 pontra mérséklődött a novemberi 171,9 pontról. A múlt hónapban a cukor és a húsfélék árának a csökkenése meghaladta a szemes termények és olajos magvak drágulását.
Tavaly 9,6 százalékkal esett a szemes termények ára elsősorban a kiemelkedően jó ausztrál, kanadai és orosz termés hatására, miközben a tejtermékeké négy százalékkal, a húsféléké pedig 7 százalékkal csökken. Tavaly a cukor ára 34,2 százalékkal emelkedett, az olajos magvaké pedig 11,4 százalékkal nőtt 2015-höz képest. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszerárak gyorsuló ütemben emelkedtek Németországban
Lassult a németországi infláció júniusban a szövetségi statisztikai hivatal, a…
Tovább olvasom >Törökországban lassult a kiskereskedelmi eladásnövekedés májusban éves szinten
Törökországban 5,8 százalék, 2022 júliusa óta a legkisebb ütemű volt…
Tovább olvasom >Tizenkét hónapja csökkennek az élelmiszerárak Kínában
Júniusban a vártnál nagyobb mértékben mérséklődött az éves infláció Kínában:…
Tovább olvasom >További cikkeink
VOSZ Barométer – 2024. II. negyedév: kötelező optimizmus vagy valódi növekedés?
Az inflációs érzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben…
Tovább olvasom >Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >A nagyvállalatok ellenállnak a gazdasági bizonytalanságnak
Visszafogott várakozások jellemzik a hazai nagyvállalati szektort a következő egy…
Tovább olvasom >