Negatív tartományban a FAO élelmiszerkosara
Tavaly az ötödik egymást követő évben csökkentek az élelmiszerárak globálisan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének számításai szerint. Adataik alapján megállapítható, hogy a szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó FAO élelmiszerkosár-index átlagosan 161,6 pont volt tavaly, 1,5 százalékkal csökkent 2015-höz képest.
A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index decemberben 171,8 pontra mérséklődött a novemberi 171,9 pontról. A múlt hónapban a cukor és a húsfélék árának a csökkenése meghaladta a szemes termények és olajos magvak drágulását.
Tavaly 9,6 százalékkal esett a szemes termények ára elsősorban a kiemelkedően jó ausztrál, kanadai és orosz termés hatására, miközben a tejtermékeké négy százalékkal, a húsféléké pedig 7 százalékkal csökken. Tavaly a cukor ára 34,2 százalékkal emelkedett, az olajos magvaké pedig 11,4 százalékkal nőtt 2015-höz képest. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Megoldások az elszálló élelmiszerárakra: ellenzéki javaslatok az ÁFA és a különadók csökkentésére
Az elmúlt hónapokban ismét felerősödött az élelmiszerárak drasztikus növekedéséről szóló…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >