Negatív infláció jöhet az euróövezetben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 22. 11:00

Az olajárak csökkenése miatt az év első felében néhány hónapra negatív infláció is kialakulhat az euróövezetben – jelentette ki pénteken Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke, az EKB kormányzótanácsának a tagja.

EU

Az euróövezeti infláció decemberben 0,2 százalékon stagnált, messze az EKB “közel két százalék alatt” kitűzött céljától.

Nowotny a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban kifejtette, hogy az olajárak csökkenése nem csak általában a fogyasztói árakat, hanem áttételesen (az élelmiszerek és az energiaárak alakulásától megtisztított) maginflációt is lefelé szorítja.

“Megvan annak a kockázata, hogy az olajárak csökkenése áttételesen, például az alacsonyabb szállítási díjak közvetítésével a maginflációra is hatással legyen” – mutatott rá az EKB kormányzótanácsának a tagja egy nappal azt követően, hogy az EKB elnöke Mario Draghi az euróövezeti infláció felfűtése érdekében további monetáris ösztönző intézkedéseket helyezett kilátásba az EKB következő, márciusi kamatdöntő ülésére.

Mandátumunk keretein belül semmi nem tart vissza bennünket a rendelkezésünkre álló monetáris ösztönző eszközök alkalmazásától – jelentette ki Ewald Nowotny. (MTI, tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink