Nébih: smoothie italt hívott vissza a Lidl és a Spar

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 07. 10:13

Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt 2024. március 12-én lejáró, 250 milliliteres smoothie italt vont ki a forgalomból a Lidl Magyarország Bt. és a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Lidl a 2024. március 12-én lejáró, 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius – Gránátalma-acai terméket hívta vissza, a terméket a Molkerei Gropper GmbH & Co. KG gyártotta.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a Molkerei Gropper GmbH & Co. KG által gyártott Smoothie – Gyümölcs alapú ital banánból, szőlőből, vörösáfonyából, gránátalmából, acai bogyóból és egyéb gyümölcsökből, 250 milliliteres, 2024. március 12. minőségmegőrzési idejű (EAN kód: 4000980546136) terméket von ki a forgalomból.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett termékeket ne fogyasszák el. A visszahívott termékek árát a Lidl és a Spar üzleteiben blokk nélkül is visszatérítik – közölte a hatóság.

A Nébih a honlapján ismerteti, hogy a patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.

Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulin tartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulin szennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg – olvasható a Nébih honlapján.

Kapcsolódó cikkeink