Nébih: megfeleltek az előírásoknak vizsgált búzafinomlisztek
Megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak az a 24 búzaliszt-termék, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált Szupermenta februári tesztjén – közölte a hatóság az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.
A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 100 grammonként 250 mikro-gramm hozzáadott folsavat (B9-vitamint) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el. Ezért a Nébih az előállítóval szemben hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.
A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. A kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, mivel a terméket minden esetben hőkezelik a fogyasztást megelőzően.
A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. Három búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.
A hatóság 5 termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást, összesen mintegy 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jövő szombaton kezdődik a Nyitott Napok Porta rendezvénysorozata
Jövő szombaton Szatmár és Bereg térségének bemutatkozásával kezdődik a Nyitott…
Tovább olvasom >Újabb drágulási hullám a baromfipiacokon: a csirkemell ára egy év alatt 17 százalékkal nőtt
Jelentősen emelkedtek a baromfitermékek árai Magyarországon az elmúlt hónapokban –…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >