Nébih: kisebb hiányosságok a fokhagymakrémeknél
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el, és az ellenőrzések során kisebb hiányosságokat talált – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét, és a jelöléseket.
A készítményekben mért sótartalom (8,4-9,6 százalék) megegyezett a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, amely egyben az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatároknak is megfelel. Mivel a fokhagymakrém termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, ennek mennyiségét is kötelező feltüntetni. A nyers, darált fokhagymatartalom 60-70 százalék között volt a vizsgált termékekben.
A tartósításra szolgáló adalékanyagok, valamint a nehézfémek ellenőrzéséhez mintegy 40 vizsgálatot végeztek a szakemberek. A nehézfémek mennyiségén túl a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat is megmérték. Az egyik terméknél a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A Nébih jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta.
A jelölések ellenőrzése során csak kisebb hiányosságot talált a hatóság. A csomagoláson feltüntetett száraz, hűvös helyen tárolandó; felbontás után hűtve tároljuk feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, ezt azonban egy termék esetében hibásan jelölték – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >