Nébih: kisebb hiányosságok a fokhagymakrémeknél
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el, és az ellenőrzések során kisebb hiányosságokat talált – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a hatósági mintavételt követően laboratóriumban vizsgálták a termékek minőségi és biztonsági paramétereit, a sótartalmat, a tartósítószerek- és a nehézfémek mennyiségét, és a jelöléseket.
A készítményekben mért sótartalom (8,4-9,6 százalék) megegyezett a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, amely egyben az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatároknak is megfelel. Mivel a fokhagymakrém termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, ennek mennyiségét is kötelező feltüntetni. A nyers, darált fokhagymatartalom 60-70 százalék között volt a vizsgált termékekben.
A tartósításra szolgáló adalékanyagok, valamint a nehézfémek ellenőrzéséhez mintegy 40 vizsgálatot végeztek a szakemberek. A nehézfémek mennyiségén túl a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat is megmérték. Az egyik terméknél a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A Nébih jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta.
A jelölések ellenőrzése során csak kisebb hiányosságot talált a hatóság. A csomagoláson feltüntetett száraz, hűvös helyen tárolandó; felbontás után hűtve tároljuk feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, ezt azonban egy termék esetében hibásan jelölték – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A KÖZSZÖV első 25 éve
Megalapításának 25. évfordulóját ünnepli idén a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos…
Tovább olvasom >Indul az osztálykirándulás-szezon! De mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
A tanév végének közeledtével elérkezett az osztálykirándulások és szabadtéri iskolai…
Tovább olvasom >Csemői kistermelői húsüzemet záratott be a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai és dokumentációs hiányosság miatt felfüggesztette…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >