Nébih: ismét megjelent az afrikai sertéspestis a romániai Bihar megyében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 11. 12. 11:05

Afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a romániai Bihar (Bihor) megyei Érselénden (Silindru), a védő- és megfigyelési körzetek egy része Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken honlapján.

A tájékoztatás szerint a Román Állategészségügyi Hatóság ASP vírus jelenlétét erősítette meg a Bihar (Bihor) megyei Érselénd (Silindru) település két kis létszámú házisertés-állományában. Az ezek körül elrendelt 3 kilométeres sugarú védőkörzet és a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik.
Ezek az esetek ismételten bizonyítják, hogy a hazai kis- és nagy létszámú sertéstartók számára, a betegség megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében, kiemelten fontos a járványvédelmi előírások fokozott betartása – hívja fel a figyelmet a Nébih.
Az afrikai sertéspestis – amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.
Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a hivatal honlapján a http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis oldalon. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink