Nébih: élelmiszerboltokat minősítettek a Szupermenta programban
Kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta programban – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint országszerte harminc boltban jártak az ellenőrök, és ezek közül tíz kapott kiválóan megfelelt minősítést.
A hatósági felügyelők vizsgálták, hogy a fagyasztóberendezések, a bennük elhelyezett termékek, a dokumentáció, valamint a mérőeszközök megfelelnek-e az előírásoknak.
Probléma merült fel többek között a berendezések digitális kijelzőjével, a mérőeszközökkel, a fagyasztók jegesedésével és a kiszóródott termékekkel – tették hozzá. A hatósági felügyelők felszólítására az érintettek kijavították a hibákat – írták.
A vizsgálat kiterjedt az eladótérben lévő fagyasztók mellett a raktári berendezésekre is: egy kereskedelmi egység fagyasztókamrájában a mért hőmérséklet nem felelt meg az élelmiszereken feltüntetett hűtési tartománynak.
A fagyasztott áruk tárolási hőmérsékletének ellenőrzése céljából az ellenőrök megmérték két termék maghőmérsékletét, melyek magasabbak voltak az előírtnál; az ellenőrök a hűtési lánc megszakadása miatt a fagyasztókamrában tárolt valamennyi élelmiszer forgalmazását megtiltották – közölték.
Hozzátették, hogy az érintett üzlettel szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki 30 ezer forint értékben, és előírták a termékek megsemmisítését.
A helyszíni ellenőrzés során az eladótérben található bevásárlókosarakról és -kocsikról, a pénztárakról, a hűtőberendezésekről, valamint a raktárban lévő fagyasztók belső felületéről vett törletmintákat megvizsgálták a Nébih laboratóriumában.
Az eredmények megnyugtatók, ugyanis a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus – jelezték, hozzáfűzve, hogy néhány esetben nem kórokozó baktériumok jelenlétét igazolta a laboratórium, azonban a vizsgált felületek szennyezettsége nem volt kiugróan magas, különösen annak tükrében, hogy az ellenőrzött egységekben sok vásárló fordul meg.
Az üzleteket klasszikus vásárlói szempontok alapján is felmérték: megnézték a boltok tisztaságát és rendezettségét, kiemelt figyelmet fordítva a fagyasztottélelmiszer-részlegre – áll a Nébih közleményében.
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: az előző év azonos időszakához mérten 4,9, májushoz képest 1,2 százalékkal mérséklődött az ipari termelés júniusban
2025 júniusában az ipari termelés volumene 4,9 százalékkal elmaradt az…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >