NÉBIH: beszámoló az elmúlt hónapokról

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 29. 11:50

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár sajtótájékoztatón számolt be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elmúlt hónapokban tartott élelmiszerlánc-ágazati ellenőrzéseinek eredményéről. Az ellenőrzések célja a rossz, silány minőségű élelmiszerek kiszűrése, a csalás, a hamisítás felderítésére, valamint a feketekereskedelem elleni fellépés volt. A NÉBIH – az egy éve elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia szellemében – az élelmiszerszektorban jelentkező gazdasági visszaélések feltárása során szorosan együttműködik a társhatóságokkal, így elsősorban a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV).

tej_uj

Tejágazati ellenőrzések
Az Országos Főállatorvos kezdeményezésére indított ellenőrzés első fázisában a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) 21 nagykereskedelmi vállalkozást ellenőrzött, több esetben a NAV-val összehangoltan. Ennek során 43 ezer liter UHT tej került ideiglenes forgalmi korlátozás alá. Az általános higiéniai vizsgálatok során több mint 3 tonna egyéb élelmiszert is lefoglaltak és megsemmisítettek, a kiszabott bírság meghaladta a 3 millió forintot.

A második fázisban a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságok (ÉbÁI) – a KÜI koordinálásával – 8 megyében több mint 60 kereskedelmi egységet ellenőriztek. A hatóság szakemberei több mint 100 tejtételből vettek mintákat, amelyeket mikrobiológiai, összetételi, idegenvíz és maradékanyag-vizsgálatoknak vetettek alá, és megállapították, hogy a vonatkozó jogszabályoknak valamennyi minta megfelelt. A vizsgálatok során azonban az ellenőrök a nem megfelelő nyomonkövethetőség miatt 73 ezer liter UHT tej ideiglenes forgalmi korlátozását rendelték el.

A harmadik fázisban a KÜI 6 megyében kezdte meg a tejüzemek, sajtgyártók ellenőrzését, aminek eredményeként 7 üzemben összesen 178 tonna tejet és tejterméket foglaltak le. Egy estben az illegális tej palackozása miatt az ellenőrök az egység működését megtiltották. Egy fővárosi sajtüzemben 169 tonna alapanyagot, félkész-terméket és készterméket kellett lefoglalni lejárt minőségmegőrzési-idő, illetve rovarszennyezettség miatt. A bírságok összege – a teljes ellenőrzési szakaszban – elérheti a 100 millió forintot.

Tojáságazati ellenőrzések
Az elsősorban Lengyelországból, Szlovákiából és Spanyolországból dömpingáruként hazánkba érkező, S-es méretű jelölt és jelöletlen tojásokra koncentrálva a KÜI ellenőrei 5 megyében végeztek ellenőrzést több tojáscsomagoló üzemben, és 10 alkalommal vettek termékmintát kereskedelemi egységekben.

A 8 tojáscsomagolóban elvégzett ellenőrzés eredményeként a NÉBIH közel 1.000.000 darab tojás forgalmi korlátozását, illetve megsemmisítését rendelte el. Az esetek döntő többségében a nyomonkövethetőség hiánya, a lejárt minőségmegőrzési-idő, illetve a törött, szennyezett állapot vezetett ezekhez az intézkedésekhez. Egy estben az üzem azonnali felfüggesztését is el kellett rendelni.

Egy különösen kirívó élelmiszerbiztonsági szabálysértés esetében a NÉBIH 300.000 darab, légylárvával szennyezett tojás megsemmisítését rendelte el. A kiszabott bírság összege elérte a 3 millió forintot.
A tojásforgalmazást a hatóság az elkövetkező időszakban a nagybani piacokon is fokozott figyelemmel fogja ellenőrizni.
.
Zöldség-gyümölcs ágazati ellenőrzések
Az idei évben a zöldségek és gyümölcsök piacán nagyon erős a kínálat, az árak pedig nyomottak. A kínálatot tovább növeli, hogy az orosz exporttilalom miatt a környező országokból további dömpingáru érkezik hazánkba. Különösen bőséges volt a hazai almatermés, az idei mintegy 800.000 tonnás termés majdnem kétszer annyi, mint egy átlagos évben. Míg a ’90-es évek végén az egy főre jutó évenkénti almafogyasztás 30 kg/főre volt tehető, addig jelenleg fejenként körülbelül 15 kg almát fogyasztunk. A fennmaradó 15 kg/fő adagot általában déligyümölcsökkel egészíti ki a hazai fogyasztó. Ezek a számok is indokolják a hazai és importgyümölcsök alapos ellenőrzését.

A NÉBIH hatósági eszközökkel mindent elkövet annak érdekében, hogy a fogyasztókhoz megfelelő minőségű és biztonságos gyümölcs kerüljön. Az október elején indított fokozott ellenőrzéseken eddig 215 forgalmazónál 508 tétel ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzés eredményeként októberben a 65 kifogásolt tétel esetében kiszabott bírságok együttes összege 2.453.652 forint volt.

A teljes ellenőrzés során megvizsgált 508 tételből 354 tétel déligyümölcs volt. A szakemberek 17 tételt kifogásoltak: 13 esetben jelölési hibát, illetve minőségi problémát, további 4 esetben pedig a nyomonkövethetőség hiányát állapították meg. Utóbbinál két tétel megsemmisítését is elrendelte a hatóság. A kiszabott bírság 760.000 forint volt.
A déligyümölcsök piaci ellenőrzése mellett mélységi ellenőrzések is folynak. Ezek során néhány nagyobb tétel, elsősorban lengyel és szlovák beszállítóktól (22,6 tonna burgonya Győr-Moson-Sopron megyében, illetve 10,5 tonna vegyes zöldség Nógrádban) származó termék megsemmisítését rendelte el a hatóság, mert az áru eredete nem volt igazolható.

Az alacsony felvásárlási árak miatt sok esetben léalma minőségű – a friss II. osztályú termék minőségi követelményeit sem teljesítő – termék jelenik meg a piacokon, ami így megzavarja a friss étkezési alma piacát. Ilyen esetekben a szakemberek megtiltják az áru forgalmazását.

A piaci ellenőrzések során a NÉBIH rendszeresen vizsgálja az őstermelők árujának nyomonkövethetőségét is. Számos esetben az derül ki, hogy az „őstermelő” valójában csupán forgalmazó, és saját maga termelést nem, vagy csak részben végez. A forgalmazók részéről is sok a panasz, hogy az őstermelők bizonylati fegyelme sok kívánnivalót hagy maga után.

Borágazati ellenőrzések
A NÉBIH 2014-ben 787 darab külföldről származó további feldolgozás céljából behozott és bejelentett (360.727,16 hl) borról eddig összesen 297.196 hl mennyiségben állított ki igazolást. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a Magyarországra további feldolgozás céljából behozott borok esetében minimális a nem megfelelőség.
Az elmúlt 3 hónapban a módosított 22/2012. (II. 29.) Kormányrendelet értelmében, a borászati hatóságnak 90 napos határideje van a külföldről érkező borászati termékek ellenőrzésére. Ezen ellenőrzések keretében a hatóság 103 mintavétellel egybekötött adminisztratív ellenőrzést végzett el, melyek során 3.072 liter mennyiségre vonatkozóan 2 esetben tapasztalt címkézési nem megfelelőséget, 3 esetben analitikai és 5 esetben pedig érzékszervi nem megfelelőséget.

Kapcsolódó cikkeink