Nébih: az eddig is vizsgált egri kistermelő terméke okozta a megbetegedéseket

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 23. 11:30

A júniusi botulizmus megbetegedések előidézésében érintett termékeket a június óta vizsgált egri kistermelő állította elő – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI megkeresésére. Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot, így augusztus végére várható eredmény.

nebihA hivatal közlése szerint nem a szintén a kistermelőhöz köthető Gourmand Companyt, hanem a közvetlenül a kistermelő tevékenységét vizsgálják. Eddigi információik szerint a kistermelő készítményeinek választéka meghaladta a negyvenet, “ebből két termék, a szarvasgomba pesto, illetve a humusz a gyanúsítottak”. Azt írták: az már kiderült, hogy a szarvasgomba pesto nem szarvasgombából, hanem vásárolt csiperke gombából készült, szarvasgombás olaj ízesítéssel. A termelés dokumentumainak hiánya azonban hátráltatja a vizsgálatot – tették hozzá.

Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot. A közlés szerint a hatóság komplex vizsgálatot végez, ami nem csupán laboratóriumi vizsgálatokat jelent. Ennek oka egyebek mellett az, hogy a megbetegedést kiváltó élelmiszer vizsgálata sokszor már nem lehetséges, hiszen azt a betegek elfogyasztották, ahogy az ebben az esetben is történt. A kistermelő megbetegedést közvetítő termékeinek gyártása nagy valószínűséggel 2013 második felében történt, de termelési dokumentumok hiányában és eltérő lejárat alkalmazása mellett konkrét tételt, tételeket beazonosítani nem lehetett – írták.

A termékek vizsgálata mellett a hatóság vizsgálja a kistermelő tevékenységének jogszerűségét és szakszerűségét a termelés, az értékesítés, a személyzet és az előállításhoz használt eszközök vonatkozásában is. Dokumentumok hiányában a komplex vizsgálat időigényes, az ügy lezárása augusztus végére várható – fűzték hozzá.

A kistermelő a tevékenységét nem a hatóságnál regisztrált címen végezte, és jelenleg kistermelőként nincs a hatóságnál regisztrált címe.

A vizsgálat elindítása óta nem történt új megbetegedés, ami feltehetően a hatékony lakossági felhívásnak köszönhető – jegyezték meg.

A Nébih június 21-én közleményben figyelmeztetett a botulizmus veszélyére. Közölték: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményeitől betegedett meg botulizmusban négy ember. Az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte őt a termékeinek visszagyűjtésére.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azt közölte: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nébih adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában és Franciaországban három esetben fordult elő olyan botulizmus megbetegedés, amelyet megelőzően a beteg a magyar termelő termékéből fogyasztott. A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61 féle, csak zöldségféléket tartalmazó terméket állít elő.

Keksz Zsolt azt feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg a fogyasztók. Érvelése szerint őstermelőként az előírtnál is szigorúbb szabályokat alkalmaznak, termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink