Nébih: 14 baconből egyet ki kellett vonni a forgalomból
Tizennégy füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt bacon termékből egy romlott volt, az a forgalomból kivonta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a bacon előállító üzemeket is ellenőrizte.
A hivatal kedden az MTI-vel közölte, hogy elrendelte a romlott termék visszahívását és megsemmisítését, a terméket előállító cég élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.
Kiemelték: 2 hagyományos pácolású és 12 gyorspácolású terméket vizsgált a Nébih, amelyek közül 12-t Magyarországon, kettőt pedig külföldön állítottak elő. A mintavételek során 10 üzemben a bacon gyártási folyamatát is hatósági ellenőrzésnek vetették alá.
Arról is beszámoltak, hogy a hivatal munkatársai szúrópróba-szerűen négy cég termékeiben a PAH-tartalmat (policiklikus aromás szénhidrogének, amelyek a nem megfelelően végzett hagyományos füstölés során kerülhetnek a termékekbe) is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak – közölték.
Az üzemekben vett minták alapján vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe kerülését, valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt.
A jelölési előírásoknak csupán 1 bacon minta felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő például, hogy nem megfelelően tüntették fel – az egyelőre nem kötelező, de alkalmazás esetén pontosnak kell lennie – tápérték táblázatot. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított – olvasható a Nébih közleményében. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >