Ne számítsunk olcsóbb eperre

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 24. 11:55

Nem lesz olcsóbb a földi eper a mostani kilónkénti 1000-1400 forintos árnál júniusban sem. A súlyos fagykárok miatt mintegy 30 százalékkal kevesebb a gyümölcs termésmennyisége az országban – írja a Magyar Hírlap.

eper

Magyarországon csaknem nyolcszáz hektáron termesztenek epret, ennek hatvan százaléka fóliás művelés, negyven szabadföldi. Egy átlagos évben tíz-tizenegyezer tonna eper terem meg. A szamócatermés felét adja Lajosmizse és környéke. A termelők legfeljebb egyhektárnyi területen foglalkoznak eperrel. Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: ebben a térségben a szabadföldi eper 60-70 százaléka odaveszhetett, az április végi fagyok a fővirágzásban pusztítottak, helyenként a kár mértéke a kilencven százalékot is eléri. Somogy megyében, Csököly környékén hiába védekeztek a szamócatermesztők fátyolfóliával, a mínusz öt-hat fokban ez nem segített. Ott és az ország harmadik fő epertermő vidékén, a Nyírségben is 60-70 százalékos a fagykár. Az alelnök hozzáfűzte: az érintett termelők beadták a kárenyhítési kérelmet.

A kárenyhítési alap 24 milliárd forint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője, Süle Katalin a Magyar Hírlapnak elmondta: a kárenyhítési kérelmek május 23-ig adhatók be, a fagykár észlelésétől számított tizenöt napon belül, s a falugazdászok segítséget nyújtanak a gazdáknak. A kárenyhítési alapból azok juthatnak forráshoz, akiknek a várható hozamcsökkenése a területen meghaladja a harminc, üzemi szinten pedig a tizenöt százalékot. Feltétel az érvényes földhasználati engedély és a vis maior bejelentése a szintén május 23-ig benyújtható egységes kérelemben.

Csizmadia György hangsúlyozta: a súlyos fagykárok miatt harminc százalékkal kevesebb a szamóca termésmennyisége az országban. Ezért a mostani 1000-1400 forintos árnál nem lesz olcsóbb az eper kilója júniusban sem. A termelők ebből öt-hétszáz forinthoz jutnak kilónként. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy idén is lesznek Szedd magad! akciók, ahol öt-hatszáz forintért lehet eperhez jutni.

Csizmadia jelezte: az áruházláncokban inkább import eper kapható, hasonló árban, mint a magyar, ám például az Olaszországból vagy Spanyolországból érkező keményebb camarosa szamóca íze, illata, húsa nem vetekszik az itthoni, korai clery minőségével. A görög vagy macedón eper érettségi szintje pedig alacsonyabb, mert a szállítás miatt korábban szedik le. Az itthoni szamóca egy részét kereskedők Lengyelországba és Szlovákiába viszik. (magyarhirlap.hu)

Kapcsolódó cikkeink