NAV: hetvenöt tonna jelöletlen lengyel burgonyát találtak Szabolcsban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 01. 23. 11:02

Hetvenöt tonna jelöletlen lengyel burgonyát találtak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal térségi elektromos közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) csoportjának tagjai – közölte a NAV nyíregyházi vám- és pénzügyőri igazgatóságának rendészeti osztályvezetője, sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

burgonya

Dávid Zoltán elmondta, hogy az ellenőrzőcsoport tagjai előző nap figyeltek fel az egyik nyírségi településen üzemelő raktárhelyiségre, ahová feltételezhetően jelöletlen burgonyát szállítanak Lengyelországból.

A településen – amelynek nevét az eljárás érdekére hivatkozva nem közlik – az ellenőrök beazonosítottak egy ekáer-számmal nem rendelkező lengyel rendszámú kamiont, amely a telephely csarnokában várakozott. Ezután ellenőrizték a telephelyről távozó kisteherautókat is, s azok rakterében zsákos burgonyát találtak. A telephelyen, illetve az ott várakozó lengyel kamionon, valamint a kisteherautókon összesen 75 tonna, Lengyelországból származó jelöletlen, zsákos kiszerelésű burgonya volt.

A burgonyát éppen magyar őstermelők járműveire pakolták át, így feltételezhető, hogy az már mint hazai termék került volna a piacra – tette hozzá Dávid Zoltán. A pénzügyőrök értesítették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) munkatársait, akik a burgonyát lefoglalták. A NAV megkezdte az áru eredetének vizsgálatát, a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzését, valamint a számla- és nyugtaadást is.

A sajtóreferens arról is tájékoztatott, hogy a telephely raktárhelyiségében hamis tízezer forintos bankjegyeket is találtak, amelyeket a rendőrség lefoglalt és eljárást indított az ügyben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink