Napi egy maréknyi dióféleség csökkentheti több halálos betegség kialakulásának kockázatát
Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását – írta az International Journal of Epidemology című folyóirat csütörtökön megjelent számában, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak kutatási eredményeit idézve.
A dióféleségekkel kapcsolatos kutatás egy csaknem harminc éve, 1986-ban kezdődött átfogó táplálkozás tudományi projekt része, amelynek keretében a maastrichti kutatók mintegy 120 ezer nőt és férfit kérdeztek ki étkezési szokásaikról.
Mint a felmérésből kitűnt, a dióféleségek – köztük a mogyorófélék és a mandula – rendszeres fogyasztásának jótékony hatása leghatározottabban a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degenerativ (a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek pusztulásával járó) kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór előfordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érintő rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is. A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.
Piet van den Brandt projektvezető elmondta, a kutatás nyilvánvalóvá tette, hogy a dióféleségek egészségvédő tulajdonságai a bennük meghatározott mennyiségben lévő zsírsavak, vitaminok, rostok és antioxidánsok együttes hatásán alapulnak. A betegségek kialakulása elleni védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle elfogyasztása – mondta a maastrichti kutató. Ennél nagyobb mennyiség bevitele nem csökkenti tovább az elhalálozás kockázatát.
Figyelmeztetett arra, hogy a sokak által kedvelt mogyoróvajnak nincs semmilyen egészségvédő hatása, abban ugyanis a mogyorón kívül növényi olajok, só és egyéb adalékanyagok is vannak, amelyek akadályozzák a mogyoró jótékony hatásának érvényesülését. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mi kerüljön a gyerek tányérjára nyáron? 5 tipp a tudatosabb étkezéshez
A nyári szünet a gyerekek egyik kedvenc időszaka: hosszú, játékkal…
Tovább olvasom >WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszahívja az irodába dolgozóit a Starbucks
Szigorítja a Starbucks a hibrid munkavégzés szabályait: októbertől a vállalat…
Tovább olvasom >Fojtott tempóban: a cégvilág még zsugorodik, de lassul a visszaesés
A hazai cégek száma továbbra is csökken, de a visszaesés…
Tovább olvasom >Czomba Sándor: több mint 1,5 éve folyamatosan nő a fizetések vásárlóereje
Brüsszel hosszú ideje elhibázott gazdaságpolitikát folytat, a háborút támogatja a…
Tovább olvasom >