A Nemzeti Agrárkamara első négy éve
A támogatások rendszerét és az áfacsökkentést tartja a két legnagyobb eredménynek a Nemzeti Agrárkamara (NAK) első négy évére visszatekintve Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A választásokra készülő szervezet számos ötlettel, információval és szolgáltatással dolgozik azon, hogy – egy erős mezőgazdaságra támaszkodva – a hazai élelmiszer-gazdaság ismét a világ élvonalába tartozzon.
– Bő négy évvel ezelőtt alakult meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelynek az élelmiszeripari szereplők is tagjai lettek. Hogyan emlékszik vissza a kezdeti időszakra?
– A 2013-as esztendő komoly változást hozott az élelmiszeripar számára, hiszen az újonnan létrejött Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának az élelmiszeripari vállalkozások is részeseivé váltak. Mindezt az indokolta, hogy a jogalkotó egy erős, a teljes hazai élelmiszerláncot átfogó köztestületet kívánt létrehozni. Hozzáteszem, már a köztestület létrehozásában is jelentős szerepet vállalt az élelmiszerágazat: az akkori kamarai választásokon – ahogy az idein is – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indulását támogatta az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), de az összefogást erősítette a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), illetve a Baromfi Termék Tanács (BTT) is.
Győrffy Balázs
elnök
NAK
– Hogyan élték meg a feldolgozóipari cégek a kamarai tagságot?
– Valljuk be, az indulás nem volt teljesen zökkenőmentes. Az élelmiszeripari szereplők eleinte bizalmatlanul tekintettek az új szervezetre. Amint azonban erős lobbitevékenységünkkel sikerült kiharcolnunk az élelmiszeripar számára kedvező kormányzati döntéseket, illetve elkezdtük kiépíteni az ágazat szereplői számára érdemi segítséget jelentő szolgáltatásokat, onnantól a feldolgozóipar szép lassan megtalálta a helyét a kamarában.
– Melyek azok az élelmiszeripart közvetve vagy közvetlenül érintő legfontosabb eredmények, amelyeket az elmúlt négy évben sikerült elérniük?
– Az első, és az egyik legfontosabb a támogatások kérdése. Aktív közreműködésünkkel a Vidékfejlesztési Programban 200 milliárd forintot különített el a kormányzat az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó mikro- és kisvállalkozások részére, a gazdaságfejlesztési keretből pedig – közbenjárásunknak is köszönhetően – az eredetileg tervezett több mint dupláját, 100 milliárd forintot biztosítottak a közepes élelmiszeripari vállalkozások beruházásaira. Ráadásul – elfogadva szakmai érveinket – a támogatást egyedülálló módon nem kötötték az alkalmazotti létszám növeléséhez, illetve a kapcsolódó kamatok, konstrukciók kedvezőek lettek.
A másik fontos terület az áfacsökkentés. Szinte a megalakulásunk óta napirenden tartjuk az alapvető élelmiszerek áfakulcsának mérséklését. Üdvözöljük, hogy a Kormányzat az utóbbi években több élelmiszer esetében meglépte az áfacsökkentést. Ugyanakkor azokon a termékpályákon, ahol ez még nem történt meg, a magas áfa miatti áfacsalás a legálisan működő szereplők számára mind nagyobb problémát jelent. Ezért egyeztetünk a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy kössük meghatározott gazdasági teljesítményhez a további, ütemezett áfacsökkentést az alapvető élelmiszereknél.
– Milyen további lépéseket terveznek az élelmiszeripar segítése érdekében?
Amennyiben a Magosz és az őt támogató 17 szervezet ismét bizalmat kap a novemberi kamarai választásokon, tovább erősítjük a korábbi években kidolgozott szolgáltatásainkat. Az élelmiszeripari vállalatok információval történő ellátása fontos – és a visszajelzések alapján – hasznos tevékenysége a kamarának. Komoly szerepet szánunk magunknak a külföldi jó gyakorlatok megismertetésében és elterjesztésében. Szintén sikeresek az élelmiszeripari szereplők számára szervezett hazai és külföldi képzéseink, termékfejlesztési gyakorlataink, külföldi kiállításlátogatásaink, ezeket a jövőben tovább bővítenénk. Az ÉFOSZ-szal közösen szándékunkban áll az élelmiszeripar reputációjának a növelése, a fogyasztói tájékozottság javítása, a vásárlói tudatosság növelése. Emellett fontos feladat, hogy segítsük megteremteni az élelmiszeripari nagyvállalatok támogatásának lehetőségét.
Sokszor hangoztatott igazság, hogy erős élelmiszeripar nélkül nincs erős mezőgazdaság. Mi azért dolgozunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel segítsük a fejlődés feltételeit. //
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >