Kulcsfontosságú a versenyképesség javítása az agráriumban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 21. 11:42

A 2020 utáni európai uniós támogatási rendszer bizonytalanságai és az egyre erősödő piaci verseny rávilágítanak arra, hogy elengedhetetlen a versenyképesség javítása az agráriumban – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a II. Vas Megyei Búzatermelési Verseny eredményhirdetésén, Vasszécsenyben.

Győrffy Balázs, Nagy Imre, Majthényi László

Győrffy Balázs-Nagy Imre-Majthényi László, fotó: Tóth Zoltán


Az európai uniós agrártámogatások várhatóan 2020 után is megmaradnak, azonban rendszerük, a források lehívásának feltételi átalakulhatnak – mondta Győrffy Balázs. A közvetlen támogatások esetében a jelenleginél is fokozottabb hangsúly kerülhet a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre, a beruházási támogatásoknál pedig megnőhet a visszatérítendő források hányada – hangsúlyozta a NAK elnöke.

Győrffy Balázs szerint az agrártámogatások körüli bizonytalanság, az egyre fokozódó piaci verseny valamint az Európai Unió tervezett szabadkereskedelmi megállapodásai miatt kulcsfontosságú a gazdák versenyképességének javítása. Hozzátette: ha a magyar agrártermelők által előállított összjövedelemből levonjuk a támogatásokat, negatív eredményt kapunk. A NAK elnöke szerint ahhoz, hogy a gazdálkodók kevésbé legyenek kitettek a változó támogatási rendszernek, és akkor is talpon tudjanak maradni, ha beszűkülnek ezek a források, több területen is gyökeres szemléletváltásra van szükség.

A gazdálkodóknak be kell látniuk, hogy integráció nélkül nem lehetnek versenyképesek, emellett nyitottá kell válniuk az innovatív technológiák iránt. A NAK ezért elkötelezett az együttműködési hajlandóság ösztönzése mellett, az ezt segítő, korszerű szabályrendszer kialakításában, és minden lehetséges eszközével segíti az innovatív technológiák bemutatását, azok elterjesztését a hazai gazdálkodók körében – mondta a kamara elnöke. A búzatermelési versenyre utalva megjegyezte: az eredmények bizonyítják, hogy lehet hatékonyan búzát termeszteni, és a hazai gazdák is képesek elérni a nyugat-európai hozamokat.

Az NAK Vas megyei Szervezete idén második alkalommal hirdetett termelési versenyt a megyei búzatermesztő gazdálkodóknak. Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke elmondta: a verseny legfőbb célja, hogy hogy rávilágítson a búzatermesztés lehetőségeire, népszerűsítse a legeredményesebb termesztési módszereket.

A II. Vas megyei Búzatermelési Versenyen étkezési búza kategóriában Takács Gyula ikervári gazdálkodó érte el a legnagyobb hozamot, hektáronként 11,4 tonna termést takarított be. Takarmánybúza kategóriában Nagy Imre bozzai gazda nyerte a termésversenyt, 10,3 tonna/hektáros termésátlaggal.

Kapcsolódó cikkeink