NAK: így takaríts az élelmiszeriparban
„A takarítás kritériumai” címmel készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kézikönyvet élelmiszeripari vállalkozások számára – írja az agrarszektor.hu. A mostani járványhelyzetben különösen fontos a higiénia, a munkavállalók közötti fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében is. A kiadvány ingyenesen elérhető a kamara internetes portálján.
Ebben a kihívásokkal teli időszakban elengedhetetlen az élelmiszeripar számára, hogy kellő gondossággal kezelje munkavállalói biztonságát, és biztosítsa az új típusú koronavírus elleni fertőzés-megelőzési és ellenőrzési intézkedések bevezetését és alkalmazását. Az élelmiszeripari vállalkozások számára most fontosabb, mint valaha, hogy hatékony élelmiszer-biztonsági rendszert működtessenek, ideértve a gyakori és alapos higiéniai gyakorlatok alkalmazását.
Az élelmiszerek előállítása során nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniai feltételek biztosítására mind az előállító üzem, a munkában közreműködő személyek, mind az élelmiszer előállítására használt eszközök, berendezések, technológia valamint körülmények tekintetében. A takarítás az egyik elsődleges eszköze a megfelelő körülmények biztosításának a biztonságos élelmiszer-előállításhoz, nagyon fontos művelet az élelmiszeriparban a szennyeződések és a mikroorganizmusok felhalmozódásának minimalizálásához.
A NAK Élelmiszeripari Kézikönyvek kiadványsorozatának mostani kötete ezt a témát, a takarítást járja körül, segítve ezzel is a vállalkozásokat – egyebek közt – a fertőzések megelőzésében. A kötet ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve hasznos ötleteket és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához. A kiadvány komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig. A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anyagokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát. Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről, az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.
A kiadvány letölthető innen.
A jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban további információs anyagok érhetőek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Az AKI részt vesz az Európai Bizottság által támogatott carbon farming projektben
Az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Igazgatósága (DG CLIMA) megbízásából egy nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >