NAK: így takaríts az élelmiszeriparban
„A takarítás kritériumai” címmel készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kézikönyvet élelmiszeripari vállalkozások számára – írja az agrarszektor.hu. A mostani járványhelyzetben különösen fontos a higiénia, a munkavállalók közötti fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében is. A kiadvány ingyenesen elérhető a kamara internetes portálján.
Ebben a kihívásokkal teli időszakban elengedhetetlen az élelmiszeripar számára, hogy kellő gondossággal kezelje munkavállalói biztonságát, és biztosítsa az új típusú koronavírus elleni fertőzés-megelőzési és ellenőrzési intézkedések bevezetését és alkalmazását. Az élelmiszeripari vállalkozások számára most fontosabb, mint valaha, hogy hatékony élelmiszer-biztonsági rendszert működtessenek, ideértve a gyakori és alapos higiéniai gyakorlatok alkalmazását.
Az élelmiszerek előállítása során nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniai feltételek biztosítására mind az előállító üzem, a munkában közreműködő személyek, mind az élelmiszer előállítására használt eszközök, berendezések, technológia valamint körülmények tekintetében. A takarítás az egyik elsődleges eszköze a megfelelő körülmények biztosításának a biztonságos élelmiszer-előállításhoz, nagyon fontos művelet az élelmiszeriparban a szennyeződések és a mikroorganizmusok felhalmozódásának minimalizálásához.
A NAK Élelmiszeripari Kézikönyvek kiadványsorozatának mostani kötete ezt a témát, a takarítást járja körül, segítve ezzel is a vállalkozásokat – egyebek közt – a fertőzések megelőzésében. A kötet ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve hasznos ötleteket és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához. A kiadvány komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig. A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anyagokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát. Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről, az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.
A kiadvány letölthető innen.
A jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban további információs anyagok érhetőek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: stagnált az ipari termelés márciusban
2025 márciusában az ipari termelés volumene az előző év azonos…
Tovább olvasom >Tovább fokozzuk az agrárgazdasági együttműködésünket az Egyesült Államokkal
Új dimenziók nyílnak hazánk és az Egyesült Államok között az…
Tovább olvasom >KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal emelkedtek
2025 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 7,3 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Imádják a nyereményjátékokat a magyar vevők egy friss kutatás szerint
Szinte minden magyar vásárló hajlandó többet költeni, ha ezzel nyerési…
Tovább olvasom >Indul a „Micsoda malacunk van!” sertéshús-népszerűsítő kampány
A magyar termékek vásárlása a nemzetgazdaságot támogatja, munkahelyek megtartását segíti,…
Tovább olvasom >KPMG: Egyszerre optimisták, aggódnak és izgatottak a magyarok, ha AI-ról van szó
A KPMG és a Melbourne-i Egyetem közös nemzetközi kutatása szerint…
Tovább olvasom >