NAK: a tavasz közeledtével egyre több hazai zöldség kerül a boltokba
A kora tavaszi időszaktól kezdődően egyre több hazai zöldség kerül a boltokba és veszi át az import helyét a magyar áru – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképéből.
A pénteken kiadott elemzés összefoglalója szerint belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a kora tavaszi időszakban azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma. Magyarországon mintegy 130 hektáron termesztenek újhagymát, éves szinten 2 ezer tonna körül alakul a betakarított termésmennyiség – írták.
A korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban és onnan gyors felfutás következik április végéig. Magyarországon a fejessaláta betakarított termőterülete és a betakarított mennyiség folyamatosan csökkent az elmúlt években, mert egyre nehezebb gazdaságosan termeszteni.
A jövőben várhatóan tovább nő a római saláta népszerűsége a termelők körében, amely hűtőben tárolva két hétig is frissen tartható. Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé – tették hozzá.
Magyarországra november közepétől április közepéig érkezik import saláta, elsősorban Olaszországból, a teljes importált mennyiség ezer tonna körül alakul évente.
A hónapos retket hidegtűrése és rövid tenyészideje miatt sokan előveteményként ültetik. Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. Az olaszországi hónapos retek a téli időszakban jellemző, a hazai felhozatal bővülésével általában kifut a kínálatból.
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Grillpraktikák a hangulatos nyáresti étkezéshez
A hangulatos nyáresti étkezések központi eleme a grillezés, ami egyszerre…
Tovább olvasom >Több búza és árpa termett hektáronként Tolnában
Őszi búzából és árpából is többet takarítottak be hektáronként Tolna…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >