Nagyot ugrott a magyar vágóhidak teljesítménye

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 09. 21. 11:50

Szinte minden fontosabb termékpályán nőtt a vágóhídra került jószágok mennyisége 2021 első felében, de nem minden ágazatban a piacbővülés a növekedés fő mozgatórugója – írja az agrarszektor.hu az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentése alapján. A sertésállomány csökkenésével párhuzamosan nőtt a vágóhídra küldött anyakocák száma, míg a baromfiaknál a járványvédelmi korlátozások feloldása javított a vágások számán.

 

Teljes gőzzel üzemelnek a vágóhidak

A magyarországi vágóhidakon – darabszámot tekintve – teljes 1%-kal több szarvasmarhát, 5,9%-kal több sertést és 8,9%-kal több baromfifélét vágtak 2021 első fél évében a 2020. január-júniusi időszakhoz képest – írta meg az Index az AKI friss jelentése alapján. A friss adatok szerint tavalyhoz képest mintegy 133 ezerrel több, azaz összesen 2,393 millió sertést vágtak le a hazai vágóhidakon, ráadásul a feldolgozott élősúly 6%-kal haladta meg az előző évi értéket.

A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első fél évi 33,6 ezerről erőteljesen, 39%-kal 46,8 ezer darabra emelkedett, ami kifejezetten rossz hír az állomány fenntartása szempontjából. A KSH összesítése szerint közel 2,89 millió sertés volt az országban, ami 32 ezerrel kevesebb, mint az előző évben. Az anyakoca-állomány 166,6 ezer volt 2021 júniusában, ami 2,3%-kal maradt el az előző évi számtól. Az Európai Unió sertésvágásainak alakulásáról 2020 vége és 2021 első fele közötti időszakáról az Agrárszektor is beszámolt.

Az állomány csökkenésében és a vágóhídra küldött jószágok számának növekedésében közrejátszhattak azok a piaci értékesítési nehézségek. A KSH adatai szerint az élő állat felvásárlási árának márciusi, kilogrammonként 419 forintra emelkedése óta lényegében a második negyedévben stagnált az ár, mostanra azonban már 400 forint alá esett. Márpedig ez a továbbra is rekordokat döntögető – és csak 2021 első felében átlagosan 22%-kal dráguló – takarmányárak mellett egyre komolyabb finanszírozási nehézségeket okoz a sertéstartóknak. Olyannyira, hogy az agrártárca a takarmányárak emelkedése miatt 1,2 milliárd forintos kompenzációt nyújt a piaci szereplőknek, emellett pedig előrehozta a sertéshúsfogyasztást ösztönző marketingkampányt is.

Az AKI jelentése szerint baromfiból 114 millió darabot vágtak 2021 első fél évében, 8,9%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ennek 79%-a csirke volt, a vágóhídra került mennyiség pedig 3,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában feljegyzett mennyiséget. Ez alapvetően azt jelzi, hogy a járványvédelmi korlátozások feloldása a bel- és az exportpiacokon is lendített valamit. A KSH adatai szerint a vágóbaromfi felvásárlási árának éves növekedése a májusi 9,7%-osról 9,2%-osra gyengült, ezen belül a tyúkfélék 10,7%-os éves áremelkedése 2,0 százalékponttal mérsékeltebb a májusinál. Vagyis lassul a felvásárlási árak növekedésének volumene. Noha a nyár a grillszezon miatt a baromfiszektorban általában jól alakul az értékesítést tekintve, 2021 e tekinteben is rendhagyó, azaz a termelők kevésbé tudják érvényesíteni az átadási árakban a takarmány- és egyéb költségek növekedését. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink