Nagyot nőhet az olívaolaj ára
Az olívaolaj árak elértek egy rekordmagas szintet, amelyet a kínálat hiánya és az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás eredményezett, így válságba sodorva az iparágat. Ezt az alapvető élelmiszert, amely kritikus része a mediterrán étrendnek, gyakran emlegetik „folyékony aranyként”. Az árak drámai emelkedése meglepte a fogyasztókat és az iparág veteránjait egyaránt.
Spanyolország, amely az olívaolaj globális termelésének több mint 40%-át adja, jellemzően évente 1,3-1,5 millió tonna olívaolajat termel. A 2022/2023-as szezonban azonban csupán 666 000 tonna olajat termeltek, jelentős csökkenést mutatva a normálhoz képest. Az árak további emelkedését várják a következő időszakban, a tartalékok folyamatos csökkenése miatt.
A válságot tovább súlyosbította a bűnözési hullám Spanyolországban, ahol az olívaolaj az egyik leggyakrabban lopott árucikk lett. Tavaly augusztusban egy cordobai üzemből például mintegy 50 000 liter extra szűz olívaolajat loptak el. A Deoleo szerint az iparág számára elengedhetetlen egy mélyreható átalakulás, amely a jövőbeli terméshozamok normalizálódásával várhatóan stabilizálódhat.
Kapcsolódó cikkeink
Komoly áremelkedéssel várja a húsvétot a tojás és a torma
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó…
Tovább olvasom >Árcsökkentéssel könnyíti a háztartások életét a Lidl és az Eroski
Jelentősen csökkentette árait a Lidl és az Eroski annak érdekében,…
Tovább olvasom >Spanyol vermutmárkát vett a Pernod Ricard
A francia Pernod Ricard 100%-os tulajdonrészt szerzett a St Petroni…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >