Nagyot emelkedhet a sertéshús ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 01. 12:50

Húsz- vagy akár harmincszázalékos áremelést sem tartanának indokolatlannak a sertéstenyésztők azok után, hogy a takarmányárak a rossz termés miatt megugrottak. A sertés felvásárlási ára kilogrammonként 380-400 forintra emelkedett, de az egyre drágább takarmány miatt a haszon lényegében eltűnt az árakból. A gazdálkodók szerint normál esetben a két ár – tehát a takarmány és az élősúly – között 40-50 százalékos különbségnek is lennie kellene.

A sertéstartók igyekeznek emelni átadási áraikon, de szakértők szerint a feldolgozók ezt nem mindenhol tudják elfogadni, mert a kereskedelem felé a drágulást nem tudják érvényesíteni.

Eközben a tenyésztők az emelt árat is alacsonynak tartják, mert szerintük az állattartás önköltségeit sem lehet kigazdálkodni. S a java még hátravan: az aszály miatt megemelkedett takarmányárak hatása csak később jelentkezik, vagyis a tenyésztők hamarosan még magasabb átvételi árszinteket szeretnének látni, ez pedig bizonyosan növeli a feszültséget.

– A feldolgozóiparban arra számítanak, hogy ősszel a kilogrammonkénti átvételi ár 500 forint vagy a fölé emelkedik – jósolta az egyik húsüzem vezetője. (Ábrahám Ambrus, Tanács István, Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink