Nagyot drágult a szamóca
Korán kezdődött az idén a szamócaszezon, a vásárlóknak azonban mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, ha már március végén, április elején megkívánták a friss magyar gyümölcsöt – írja az origo. A termelők az első héten 4000 forintot is elkértek a gyümölcs kilogrammjáért.
A köznyelvben csak eperként emlegetett gyümölcs az átlagosnál két héttel korábban, már március közepén megjelent a nagybani piacokon. Az idény ugyanakkor magas árakkal indult, a termelők az első héten 4000 forintot is elkértek a gyümölcs kilogrammjáért – írja a Magyar Nemzet. Bár az árak később mérséklődtek, a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a szamócáért az elmúlt öt évben egyszer se kellett annyit fizetni, mint az idén. A termelői árak március és május vége között 22 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet.
A budapesti fogyasztói piacokon áprilisban jelent meg a hazai termesztésű gyümölcs, 2800 és 3000 forintos kilónkénti áron. Ahogyan aztán bővült a kínálat, a fóliasátras eper mellé pedig megérkezett a szabadföldi is, az árak is csökkentek.
Május végén átlagosan 1400–1500 forintot kértek egy kilogramm szamócáért az árusok a hazai piacokon.
Idén az enyhe tél és a tavaszi időjárás is kedvezett a szamócának, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termést takaríthatott be. Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés került a piacokra, üzletekbe, majd utána április végén–május elején a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől már nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca.
A hazai termés akár június végéig is kitarthat.
Itthon több mint 550 professzionális termelő és több száz kisebb gazdálkodó foglalkozik eperrel, a termőterület nagysága hozzávetőlegesen 700-800 hektárt tesz ki. Az éves termésmennyiséget az időjárás nagyban befolyásolja, az elmúlt évek átlagában hat- és nyolcezer tonna körül mozgott a betakarított mennyiség. Mivel a szamóca gyorsan romló gyümölcs, ezért a termés jelentős részét itthon értékesítik a gazdálkodók, az idényben – a görögdinnyéhez hasonlóan – a boltokon és piacokon kívül az ország számos pontján lehet kitelepült árusokkal találkozni az utak mentén is.
A hazai termőterület húsz-húsz százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, fóliasátras hajtatás. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Elkezdődött a magyar dinnye árusítása az Auchanban
Bár az idei nyár az átlagosnál hűvösebben indult, és a…
Tovább olvasom >Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >Soha nem látott válságban a magyar meggy: luxuscikké válhat a gyümölcs
Történelmi mélypontra került a magyar gyümölcspiac, különösen a meggyágazat, amelyet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >