Nagyot drágult a krumpli és a zöldség Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 08. 12. 11:00

Júliusban 2,9 százalékra gyorsult a júniusi 2,7 százalékról az éves szintű infláció Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában. Az elemzők 2,8 százalékos inflációt vártak.

Inflációnövelő hatása elsősorban az emelkedő lakhatási költségeknek, a villanyáram, a zöldség és a hús magasabb árának volt. Ugyanakkor az üzemanyagárak júliusban csökkentek.
Havi összehasonlításban júliusban 0,4 százalékos volt az áremelkedés. Ez leginkább annak a következménye, hogy a nyári üdülések árai 24,8 százalékkal emelkedtek.
A lakbérek 4 százalékkal, a villanyáram 10,4 százalékkal, a földgáz 3,6 százalékkal, a víz és csatornadíjak pedig 2,6 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban.
Júliusban nagyon megugrott a zöldségfélék ára – a növekedés 34,1 százalék. A krumpli például több mint 60 százalékkal drágább idén, mint tavaly ilyenkor. A húsfélék ára 4,5 százalékkal, a vendéglői árak pedig szintén 4,5 százalékkal nőttek.
A másik oldalon az üzemanyagok 1,4 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly júliusban.
Piaci elemzők szerint az árak gyorsabb júliusi emelkedése a bérek gyorsabb emelkedésének következménye. Hosszú távon a csehországi infláció csökkenésével kell számolni. (Kokes János, MTI)

Kapcsolódó cikkeink