Nagyon drága a hús Svájcban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 05. 11:01

Svájc gazdag – ám az élelmiszerek csaknem 70 százalékkal kerülnek többe, mint az EU-s átlag – olvasható a privatbankar.hu-n.

Nem is beszélve a húsról: annak átlagára az uniós átlag 2,3-szorosa. Ezzel magasan felülmúlja a szomszédos Ausztriát, ahol az EU-ban a legdrágábbak a húsok és a hústermékek, csaknem másfélszer annyiba kerülnek, mint az uniós átlag.

Így talán nem meglepő, hogy az ország lakói azokból kevesebbet is fogyasztanak: átlagosan fejenként évi 52 kilót. Az uniós átlag 65 kg, míg a szegénynek ugyancsak nem nevezhető Ausztriában kereken egy mázsa az egy főre eső évi húsfogyasztás, írja a Swissinfo.

Talán a magas húsárak miatt is egyre több a vegetariánus étterem. Nem kevés svájci polgár egyébként ki tudja kerülni a magas árakat – legalábbis, ha a határhoz közel lakik. Így átmehet bevásárolni a közeli francia, német, osztrák, vagy olasz településre – mindenhol olcsóbban tudja megoldani a nagy-bevásárlást, vagy akár a kisebbet is. Aki nem akar utazni, de takarékoskodni, az alpesi országban is megtalálhatja az Aldi és a Lidl, valamint a hazai Denner diszkont-üzleteit. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink