Nagyon drága a hús Svájcban
Svájc gazdag – ám az élelmiszerek csaknem 70 százalékkal kerülnek többe, mint az EU-s átlag – olvasható a privatbankar.hu-n.
Nem is beszélve a húsról: annak átlagára az uniós átlag 2,3-szorosa. Ezzel magasan felülmúlja a szomszédos Ausztriát, ahol az EU-ban a legdrágábbak a húsok és a hústermékek, csaknem másfélszer annyiba kerülnek, mint az uniós átlag.
Így talán nem meglepő, hogy az ország lakói azokból kevesebbet is fogyasztanak: átlagosan fejenként évi 52 kilót. Az uniós átlag 65 kg, míg a szegénynek ugyancsak nem nevezhető Ausztriában kereken egy mázsa az egy főre eső évi húsfogyasztás, írja a Swissinfo.
Talán a magas húsárak miatt is egyre több a vegetariánus étterem. Nem kevés svájci polgár egyébként ki tudja kerülni a magas árakat – legalábbis, ha a határhoz közel lakik. Így átmehet bevásárolni a közeli francia, német, osztrák, vagy olasz településre – mindenhol olcsóbban tudja megoldani a nagy-bevásárlást, vagy akár a kisebbet is. Aki nem akar utazni, de takarékoskodni, az alpesi országban is megtalálhatja az Aldi és a Lidl, valamint a hazai Denner diszkont-üzleteit. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
FAO: tizedik hónapja emelkedtek az élelmiszerárak márciusban
Az idén márciusban 2014 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedtek…
Tovább olvasom >Az igazi böjt most kezdődik
A pandémia óta elszabadultak az élelmiszerárak: múlt év nyarán sorra…
Tovább olvasom >Elkerülhetetlen az élelmiszerárak emelkedése
A takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús,…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: márciusban 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak
Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak az…
Tovább olvasom >Elemzők: a kiskereskedelem nem támogatja az első negyedévi gazdasági növekedést
A kiskereskedelem trendszerű lejtmenetben van és a márciusi járványügyi korlátozásokat…
Tovább olvasom >KSH: februárban 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom
Februárban a nyers adat szerint 5,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,9…
Tovább olvasom >