Nagyon drága a hús Svájcban
Svájc gazdag – ám az élelmiszerek csaknem 70 százalékkal kerülnek többe, mint az EU-s átlag – olvasható a privatbankar.hu-n.
Nem is beszélve a húsról: annak átlagára az uniós átlag 2,3-szorosa. Ezzel magasan felülmúlja a szomszédos Ausztriát, ahol az EU-ban a legdrágábbak a húsok és a hústermékek, csaknem másfélszer annyiba kerülnek, mint az uniós átlag.
Így talán nem meglepő, hogy az ország lakói azokból kevesebbet is fogyasztanak: átlagosan fejenként évi 52 kilót. Az uniós átlag 65 kg, míg a szegénynek ugyancsak nem nevezhető Ausztriában kereken egy mázsa az egy főre eső évi húsfogyasztás, írja a Swissinfo.
Talán a magas húsárak miatt is egyre több a vegetariánus étterem. Nem kevés svájci polgár egyébként ki tudja kerülni a magas árakat – legalábbis, ha a határhoz közel lakik. Így átmehet bevásárolni a közeli francia, német, osztrák, vagy olasz településre – mindenhol olcsóbban tudja megoldani a nagy-bevásárlást, vagy akár a kisebbet is. Aki nem akar utazni, de takarékoskodni, az alpesi országban is megtalálhatja az Aldi és a Lidl, valamint a hazai Denner diszkont-üzleteit. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Megoldások az elszálló élelmiszerárakra: ellenzéki javaslatok az ÁFA és a különadók csökkentésére
Az elmúlt hónapokban ismét felerősödött az élelmiszerárak drasztikus növekedéséről szóló…
Tovább olvasom >Tovább ronthat a száj- és körömfájás-járvány a bolti árakon?
Ötven év után ismét megjelent Magyarországon a száj- és körömfájás,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >