Nagy változásokat jósol a Világbank

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 17. 12:51

Az elkövetkező 15 évben hat fejlődő piac, Brazília, Kína, India, Indonézia, Dél-Korea és Oroszország adják majd a világgazdasági növekedés több, mint felét; a nemzetközi pénzügyi rendszert már nem egy valuta uralja majd – írja a Világbank “Világpiaci Kilátások 2011 – Multipolaritás: Az új világgazdaság” című, kedden nyilvánosságra hozott kiadványában.

A nemzetközi szervezet kiemeli: a világgazdaság szerkezetének átalakulásával – a határokon átívelő kereskedelmi és pénzügyi tranzakciókkal – ezek a “sikeres” gazdaságok segítik majd a növekedést a szegényebb államokban is.

A Világbank előrejelzései szerint a fejlődő államok átlagosan évi 4,7 százalékkal bővülhetnek a 2011-től 2025-ig terjedő időszakban. A fejlett államok mindeközben 2,3 százalékos növekedést mutathatnak fel. A szervezet hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az euróövezeti államok, valamint Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok továbbra is központi helyet foglalnak majd el a globális növekedés elősegítésében.

A washingtoni székhelyű intézet elemzői kiemelik, hogy azok a fejlődő piacok, amelyek eddig technológia átvételével és a külső kereslet kielégítésével tudtak növekedést elérni, kénytelenek lesznek strukturális átalakításokra, így a termelékenységük növelésére és a belső kereslet élénkítésére annak érdekében, hogy fenntartsák növekedési lendületüket.

A Világbank a fejlődő piacok sokszínűségére hívja fel a figyelmet: egyes államok, mint Kína és Dél-Korea exportorientált növekedést mutatott fel az elmúlt években, míg a Brazíliához és Mexikóhoz hasonló országok inkább a belső keresletnek köszönhetik bővülésüket. A stabil középosztály megjelenése több fejlődő államban, illetve a kelet-ázsiai gazdaságokban tapasztalt demográfiai átalakulás mind az erősödő belső keresleti pálya fennmaradását jelzik előre, ami a fenntartható fejlődés forrása lehet – írja a szervezet jelentésében.

A legtöbb fejlődő állam, különösen a legszegényebbek, továbbra is külföldi devizanemekben hajtja majd végre nemzetközi tranzakcióit, így továbbra is jelentős kitettséggel kell számolniuk a devizapiaci árfolyam-ingadozásoknak. A nemzetközi intézményeknek ezért segíteniük kell őket az új, többvalutájú világpiaci rendszerbe való átmenetben – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink