Nagy számokat hozott az első PLMA online Show

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 02. 22. 10:07

December 1–4. között rendezte meg a PLMA az első és legnagyobb online „World of Private Label” saját márkás szakkiállítást. 61 ország 1060 kiállítója, köztük 8 magyar vállalat várta felhőbe költözött standjain a közel 2000 beszerzőt, disztribútort, potenciális partnert. 2021-ben az év második felében már személyes PLMA-kiállítás megrendezésére készülnek a szervezők.

Szerző: Kátai Ildikó

 

Kihívásokkal teli évet zárt a PLMA 2020-ban. Eltávozott a saját márkás iparág ikonikus alakja, Brian Sharoff, aki közel 40 évig volt a PLMA elnöke. Helyét Peggy Davies vette át. A COVID-19 miatt kétszer is elhalasztották – februárban, majd májusban – az amszterdami szak­kiállítást, míg végül a decemberi online megrendezés mellett döntöttek, amihez saját platformot fejlesztettek.

 

Nyitvatartás meghosszabbítva

A Saját Márkás Termékgyártók Szövetsége sikeresnek ítélte az online eseményt a kereskedők és a gyártók oldaláról egyaránt. A saját márkás iparág döntéshozói nemcsak Európából, de a világ minden tájáról elégedettek voltak a világjárványra szabott, új üzleti lehetőségeket és kapcsolatokat eredményező rendezvénnyel, ezért az online Show platform 2021. április közepéig elérhető marad. Minden regisztrált kiállító és látogató beléphet, folytathatja a valós idejű virtuális találkozókat, így az ajánlatkérést, a termékek beszerzését, valamint az üzenetek és a virtuális névjegykártyák cseréjét.

Peggy Davies PLMA

Peggy Davies
elnök
PLMA

– A kiállítási négy napján folyamatosan figyeltük az online tevékenységet. Több mint 2500 videóhívásra került sor, és több mint 15 000 virtuális névjegykártyát cseréltek ki. Az április közepéig meghosszabbított elérhetőség fontosságát mutatja, hogy a hivatalos kiállítási napok óta eltelt időben is ezres nagyságrendű virtuális névjegykártyát cseréltek – mondta Peggy Davies, a PLMA elnöke.

 

100 országból érkeztek a látogatók

A világ eddigi legnagyobb saját márkás online B2B fórumára látogatók között 100 ország közel 2000 beszerzője – hiper- és szupermarket, diszkont, drogéria, áruház, nagy-, kis- és külkereskedő, ügynök, közvetítővállalatok – képviselte magát. Jelentkeztek csomagolási és dizájnszakértők is.

Összesen 61 ország 1060 kiállítója jelent meg a felületen. 22 nemzeti és régiós virtuális pavilon, többek közt svájci, kínai, görög, olasz, spanyol, észt, litván, cseh és izraeli közösségi megjelenés található az oldalon.

Jan Van Lier PLMA

Jan Van Lier
igazgató
PLMA Nemzetközi
Kereskedelmi Kiállítás

– A „Life is good in Private Label” (Jó az élet a saját márkával) címmel megrendezett PLMA online „World of Private Label” szakkiállítás hiánypótló és az iparág számára úttörő jelentőségű rendezvény – mondta lapunknak küldött összegzésében Jan Van Lier, a PLMA Nemzetközi Kereskedelmi Kiállítás igazgatója.

Bár a megszokott csarnokok és standok helyett most online felületeken kell böngészni, a látogatók minden fontos információt megtalálhatnak a kiállítókról és termékeikről. Termékképek, videók, katalógusok segítik a tájékozódást. A platform kereső rendszerében országra, kategóriára, termékre és gyártóra is szűkíthetik a keresést az érdeklődők. Több mint 150 000 megnézést generáltak a virtuális standok a 4 hivatalos kiállítási nap alatt. Az új termékeket a „Featured Products” szekcióban emelték ki a kiállítók.

– Az online show előnye a globális hozzáférhetőség, amely lehetővé teszi olyan látogatók és kiállítók részvételét, akik általában nem jelennek meg a PLMA amszterdami szakkiállításon. Előny még a gyorsaság is. Keresés, rátalálás, videóhívás, és már mehet is az ajánlat majd a megrendelés. A kiállítók számára viszont kevésbé előnyös, hogy nem látják, ki „sétál” el az online standjuk mellett, és ezért nem kezdeményezhetnek személyes kapcsolatfelvételt. A vásárlók hiányolják, hogy megtekinthessék, megérintsék, megkóstolják és kipróbálják az őket érdeklő termékeket. Mindazonáltal, amíg a körülmények másként nem engedik, továbbra is online alternatívát kínálunk a saját márkás beszerzés és üzleti tevékenység elősegítéséhez. Sőt, az első tapasztalatok alapján új szolgáltatásokkal és funkciókkal egészítjük ki a platformot – jelentette ki Jan Van Lier.

 

Kategóriák, szegmensek, termékek

A szervezők témák szerint rendezték el a virtuális kiállítás 4 napját, hogy a beszerzők és a virtuálisan kiállító gyártók, beszállítók célzottan tudjanak találkozni.

 

PLMA online show 2020

A szervezők témák szerint rendezték el a virtuális kiállítás 4 napját, hogy a beszerzők és a virtuálisan kiállító gyártók, beszállítók célzottan tudjanak találkozni

 

Összesen 7 nagy kategóriába – élelmiszer, állateledel, egészség és szépség, háztartás, házvezetés és egyebek, kereskedelmi beszállítók, szolgáltatók – sorolva jelennek meg a platformon a termékek és a szolgáltatások. Messze a legnépesebb, a kiállítók 67%-át kitevő a food termékcsoport. Ebben jelenik meg 7 magyar vállalat, az Aloha Csinta márkájával, a Cornexi müzli és zab termékeivel, a Felföldi ízesített szívószálakkal, a Hunorganic it’s us lisztkeverékekkel, a Kecskeméti konzerv zöldségkonzervekkel, a Popz pattogatott kukoricával és a Sanaplus vitaminokkal. Az állateledel termékcsoportban pedig a Nagyhegyesi takarmány Kft. képviseli hazánkat.

A második legnagyobb kategória, a kiállítók 19%-át felvonultató „Health and Beauty” (egészség és szépség), amelyben számos COVID-19-hez kapcsolódó, tisztító és fertőtlenítő megoldással is készültek a gyártók.

Külön rá lehet keresni a szója-, gluténmentes, organikus, vegetáriánus, vegán és a fair trade termékekre, ahol a biotermékek száma kiemelkedő 339 találattal.

A platformon az online Show 4 napja alatt 2 másik szakmai előadás is megtekinthető volt. A Boston Consulting Group az innovációkról tartott 15 perces videó előadást Private Label – changing the game for manufacturers and retailers alike (Saját márka – paradigmaváltó a gyártóknak és a kereskedőknek egyaránt). Tatiana Ryfer, a Carrefour branding & visual identity managere pedig a külső-belső dizájn és az online tartalom összefüggéseiről prezentált. A story telling már nem elég, meg is kell tenni, betartani az ígéreteket, ebben is nagy szerepe van a Carrefour szervezetében dolgozó 55 dizájnernek.

 

A show folytatódik

Az online szakkiállítás-platformot már évek óta fejlesztette a PLMA, de az igazi áttörést az elmúlt hónapokban érték el. Peggy Davies, a PLMA elnöke azt nyilatkozta, hogy nagyon büszke erre az egyedi rendszerre.

 

PLMA online show2020 logo

 

A PLMA virtuális kiállítások sora folytatódik. Következő állomás (lapzártánk után) a február 1–5-re, az észak-amerikai területre meghirdetett „Private Label Week” Online Trade Show.

Zárszavában Peggy Davies kiemelte, hogy továbbra is pozitív várakozással tekint 2021-re. Bár a 2021. május 18–19-es dátumot le kellett mondani, bízik abban, hogy az év második felében ismét lesz lehetőség személyes „World of Private Label” International Trade Show rendezésére, így a saját márkás döntéshozók újra találkozhatnak majd Amszterdamban, a RAI kiállítási központ csarnokaiban. //

 

Saját márka és brandek

Az online kiállításplatformon külön előadás szekcióban a Nielsen videó-előadás keretében a legfrissebb FMCG- és private label trendeket mutatta be.

Tom_Penninckx_Nielsen

Tom Penninckx
business partner
Nielsen Belgium

Tom Penninckx, a belga Nielsen business partnere elmondta, hogy 2020-ban nagyot, éves szinten kb. 8-9%-ot nőtt az FMCG-piac Európában. A márkák növekedése felülmúlta a saját márka fejlődését a fizikai és az online csatornákban egyaránt.

A saját márka részesedése globális átlagban 16,3%, amiből kimagaslik az európai átlag 31,7%. Idén a legnagyobb sajátmárkásrészesedés-növekedés Spanyolországban és Portugáliában volt. Az európai palettán Magyarország saját márka szempontból a 12. helyen, Franciaország és Finnország között áll, 25% részesedéssel és 0,6 százalékpontos növekedéssel. Az élen Svájc található, 42%-os sajátmárka-részesedéssel és 0,2 százalékpontos visszaeséssel. Észak-­Amerika részedése 17,9%-os.

10 éves áttekintésben látszik, hogy a private label részesedése folyamatosan növekszik szinte minden európai országban, kivéve az Egyesült Királyságot (–1%), Franciaországot (–2%) és Svájcot (–4%). Ezekben már elérte vagy meghaladta a 40%-os értékbeni részesedést, ami valószínű a telítődési pontot jelentheti. Mennyiségi részesedést tekintve még magasabb számokról beszélhetünk, 50%-os sajátmárka-részesedésről. Azokban az országokban, ahol a szektor részesedése 25–30% között mozog, köztük Magyarország is, még nagy növekedések láthatók és várhatók. Jó példa erre az egyik leggazdagabb északi állam, Norvégia, ahol két számjegyű a fejlődési ütem.

COVID-19: nyertes és vesztes kategóriák

A COVID-19 hatására új szokások alakultak ki. 20%-kal kevesebbszer mentek vásárolni az emberek, de 40%-kal több cikk került a kosarakba. Az online vásárlás és a házhozszállítás minden eddiginél jobban megerősödött. Csökkent a promóciók száma és megnövekedett a készletnélküliség.

Az otthonizáció hatására 13,2%-kal nőtt a hús-, 12,6%-kal a zöldség-, 9,4%-kal a halfogyasztás. Az otthonfőzéshez kapcsolódó alapvető cikkek – liszt, rizs, tészta, cukor – 19,7%-kal növekedtek. Főként a családok költései emelkedtek látványosan ezen a területen.

Mindezek eredményeként a kategóriák 40%-ában két számjegyű növekedést tapasztaltak 2020-ban, köztük is kiemelkedő a sör (15%), a sajt (11%) és a hús (13%). A betárazásra is alkalmas hűtött és fagyasztott cikkek forgalma is megnövekedett. A vegyi áruk közül a kézfertőtlenítő kategória több mint megötszörözte forgalmát.

A kategóriák 22%-ában tapasztaltak csökkenést, főként a megjelenéshez és a mobilitáshoz kapcsolódó cikkeknél. Ide tartozik a dekorkozmetika, a friss saláta, sőt a rágógumi is.

A bespájzolási időszakban az emberek a jól ismert márkákat keresték, és az FMCG-termékekkel vigasztalták magukat a válság közepette. Így a betárazás óta eltelt időszakban a márkás termékek népszerűbbek voltak a privátcímkéseknél. A saját márka szinte minden kategóriában vesztett, kivétel a fagyasztott áru és az édesség kategóriák, ahol növekedni tudott.

Az e-kereskedelem előretört, súlyozott növekedése 50% körüli, kiemelten Spanyolországban (71%), Hollandiában (52%), Franciaországban (41%). Európai átlagban elérte a 10% feletti értékbeni részesedést. Ehhez hozzájárult, hogy a kereskedők mellett a gyártók is megjelentek a virtuális térben, közvetlen megszólítva vásárlóikat. Az online növekedésben is megelőzték a márkák a saját márkát, előbbi 57%-kal, utóbbi 49%-kal növekedett ebben a csatornában.

A PL jövője

A private label jövőjére vonatkozóan a Nielsen szakértője azt jelezte előre, hogy a világjárvány 2021 közepével enyhül és kezdődik meg újra a fogyasztók szociális aktivitása, de a gazdasági válság még erőteljesen érezteti hatását. Ez utóbbi elősegíti a saját márkák további növekedését. Az OECD előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta 12% fölé emelkedik Európában 2021 elején. A GDP 7,9%-os csökkenésével is számolnak.

Mindezek hatására kétféle fogyasztót különböztethetünk meg, a visszafogókat és a változtatókat. Az első csoportot közvetlenül érinti a munkanélküliség, a válság hatására megélhetésük, lakhatásuk veszélybe kerül, még inkább a hard diszkontok felé fordulnak, vadásszák az akciókat, kuponokat és élelmiszer-adományokra is számítanak.

A másik típus, amely átalakítja szokásait, nagyobb mértékben veszi igénybe a készétel-házhozszállítást és napicikk-bevásárlásait is szereti online intézni. Otthonába rendeli a kényeztető, nem létszükségleti termékeket, borokat, prémium finomságokat is. Ők lehetnek az FMCG-­növekedés motorjai.

Az e-kereskedelem jelentősége tovább nő, folytatja két számjegyű emelkedését, és a teljes kereskedelmen belül elérheti a 18–21%-os részesedést. Így is alatta marad az Ázsiában mért 25%-nak. //

Kapcsolódó cikkeink