Nagy potenciál van a hazai fürjtojástermelésben
Magyarországon egyre népszerűbbek a tápanyagban gazdag fürjtojások, és ennek következtében növekszik a magyar fürjtermelők száma is. Ezek a kis tojások magasabb tápértékkel rendelkeznek, mint a hagyományos tyúktojások, például több vasat, B-vitaminokat és A-vitamint tartalmaznak. A fürjtenyésztés viszonylag kis helyet igényel, és a megfelelő körülmények között évente egy tojótól 280-300 tojás származhat.
Bár a fürjtenyésztés gazdaságos lehetőségeket nyújt, a termelőknek szembe kell nézniük bizonyos kihívásokkal, például a beltenyésztés érzékenységével és a kakasok agresszív viselkedésével. Az árak is szerepet játszanak ebben a szektorban, és a takarmány, energia és csomagolóanyagok költségeinek emelkedése nehezítheti a gazdaságos működést.
Jelenlegi fürjtojás ára körülbelül 50-60 forint körül mozog, és a termelők úgy vélik, hogy ez a fogyasztói árszint lehetővé tenné a szektor további fejlődését.
Az online árfigyelő rendszer bevezetése után több élelmiszertermék ára csökkent Magyarországon, amely enyhítheti az élelmiszerinflációt és kedvező hatást gyakorolhat a fogyasztói kosár súlyaira. Az élelmiszerárak csökkenése is hozzájárulhat a fürjtojások versenyképességéhez a piacon.
Kapcsolódó cikkeink
A tojás ára továbbra is alatta marad az egy évvel ezelőttinek
Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás…
Tovább olvasom >„Környezetbarát” fehér tojás bevezetésével támogatja a Morrisons a gazdákat
Chuckle Eggs termékcsaládját fehér tojásokkal bővíti a Morrisons a „For…
Tovább olvasom >Aki tojást fogyaszt, a bolygónkat védi
A tojás egyenlő a mosollyal és a jókedvvel, a szépség…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >