Nagy mézhiány várható a boltokban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 07. 06. 11:59

Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy egyre kevesebb pénzük van a méhészeknek, így nem tudják majd igénybe venni a frissen bejelentett támogatásokat. Somogyi azt is elmondta, hogy idén nagyon kevés méz termett Magyarországon, a méhészek helyzete kilátástalan.

Kevés idén a méz

A szakember szerint a magyar méhészek helyzetének javításához az államnak kiemelt figyelmet kellene fordítania a főként külföldi mézhamisítás elleni küzdelemre. Az Agrárminisztérium 2,8 milliárd forintos forrással meghirdette idei támogatási programjait, amelyek a méhészek munkájának segítését célozzák. Ezek a támogatások új méhészeti eszközök beszerzéséhez, méhbetegségek és kártevők elleni védekezéshez, szakmai tudás átadásához, valamint a mézpiac területén nyújtanak segítséget.

A méztermelő szakember szerint problémát jelent, hogy azok az eszközök, amelyekre a támogatásokat kiírták, mindig megdrágulnak. Példaként említette a hordókat, amelyek ára a tavalyi évben, amikor még volt támogatás, 5-6 ezer forint volt darabonként. Azonban a támogatások kifizetése után az ár rögtön 13-16 ezer forintra emelkedett. Ezért Somogyi Gyula szerint a méhészek inkább az lenne a számukra előnyös, ha jó áron tudnák értékesíteni a mézüket.

Idén sajnos a méz is kevés. Néhány helyen talán egy kis mennyiségű akácméz volt, de összességében ez is csak egy közepesnél gyengébb év lett. Ugyanez igaz a repcemézre is. Az időjárás folytatódása esetén sem lesz elég mézfűméz sem. Somogyi Gyula szerint Európa-szerte rossz a helyzet a méhészek számára, és amíg az Európai Unió nem tesz rendet a mézhamisítások terén, ez nem fog változni.

Kapcsolódó cikkeink