Nagy Márton: egyszámjegyű lesz az infláció év végére

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 10. 12:00

A várakozások szerint a következő hónaptól csökken az infláció, és az év végére egyszámjegyű lesz – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter a kormány Facebook-oldalán pénteken.

Javul a helyzet

Nagy Márton kifejtette: az áremelkedés elleni kormányzati küzdelem már jó ideje megkezdődött, de ennek eredményei most fognak megmutatkozni.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók „lökték az egekbe” az inflációt, a kormány a jegybankkal együttműködve harcol annak érdekében, hogy letörje – fogalmazott.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az infláció az év első hónapjában 25 százalék fölé került, ugyanakkor a kormány várakozásai szerint itt tetőzik. A januári adatot még fűtötte az üzemanyag-árstop kivezetése, biztató azonban, hogy az élelmiszerek áránál fordulat történt, az csökkenő pályára állt – jelezte a miniszter.

Hangsúlyozta: a kormány gazdaságpolitikai lépései be fognak érni, a globális kínálati sokk enyhül, így a következő hónapokban meg fog indulni az infláció mértékének csökkenése.

A gazdaságfejlesztési miniszter kitért arra is, hogy minél gyorsabban sikerül az inflációt leszorítani, annál nagyobb lehet idén a reálbér-emelkedés.

Kapcsolódó cikkeink