Nagy Márton az extraprofitadóról és az ársapkáról is beszélt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 03. 03. 18:50
Ha az energiaárak nem estek volna vissza, bármekkora is az irányadó jegybanki kamat, feltehetően a forint árfolyama nem stabilizálódik, ezért is fontos az energiaönállóság megteremtése – mondta az Indexnek adott exkluzív interjúban Nagy Márton.

A hatósági áraknak ugyan vannak negatív, piactorzító hatásai, ismerte el

A közgazdászból lett gazdaságfejlesztési miniszter minden kérdésre válaszolt, így nemcsak a felzárkózás vagy a versenyképesség témáját érintettük, hanem olyan aktuális ügyeket is, mint a miniszterelnöki évértékelő, az akkumulátorgyárak építése vagy az állam stratégiai cégvásárlásai.

„Ha az energiaárak nem estek volna vissza, bármekkora is az alapkamat, feltehetően az árfolyam nem stabilizálódik. Az energia ugyanis a kulcs, a gyökere a problémának. A jegybanki kamatpolitika is fontos tényező, de nem döntő ebben a kérdésben. A szankciós infláció ellen más felfogással, unortodox eszközökkel kell küzdeni. A kormány nem tehetett mást, mint hogy az ársapkákon keresztül és egyéb beavatkozással védi a lakosságot. Sokan átsiklanak afelett, hogy a már 2013-tól érvényben lévő intézkedés, a rezsicsökkentés is lényegében ársapka, amely most veszélybe került, de sikerült az átlagfogyasztásig megvédeni.A kormány által bevezetett hatósági áraknak ugyan vannak negatív, piactorzító hatásai, de az tagadhatatlan, hogy az inflációval szemben védelmet nyújtanak”

– fejtette ki a szakember.

Ami pedig azt illeti, meddig marad meg az ársapka, arról Nagy Márton a következőket mondta:

„Addig, amíg a két kiváltó ok le nem kerül az asztalról. Egyrészt akkor, amikor a rezsivédelem finanszírozhatósága a normalizálódott energiaárak miatt már nem kérdés, másrészt amikor az extraprofitok is megszűnnek. A két tényező természetesen összekapcsolódik, de ne felejtsük el, hogy a földgáz és a villamos energia ára továbbra is a hosszú távú átlag négy-ötszöröse. A bankoknál pedig akkor beszélhetünk a kivezetésről, ha az MNB elkezdi csökkenteni a kamatokat. A jegybanki kamatláb szintje határozza meg a jövőben is a bankok extraprofit-adóztatásának mértékét”

– mondta az Indexnek.

Kapcsolódó cikkeink