Nagy István: a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a minőségi termelés

Szerző: STA Dátum: 2024. 06. 18. 10:30

Az egyre erősebb nemzetközi versenyben a magyar mezőgazdaság kitörési pontja a hozzáadott érték és a feldolgozottsági szint növelése, a jó minőségű élelmiszerek termelése lehet – mondta Nagy István az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

(Fotó: drnagyistvan.hu)

Az agrárminiszter szerint a belföldi élelmiszeripar biztonságos alapanyagokra támaszkodhat, hiszen a Magyarországon a termesztési adottságok kiválóak, de a külföldi piacokon csak akkor lehet sikeres, ha követi a gyorsan változó fogyasztói elvárásokat. Fejlesztésekre azért is szükség van, mert mennyiségi versenyben a magyar mezőgazdaság nem lehet sikeres, az 5 millió hektárra kiterjedő belföldi gazdálkodás a világpiacon nem jelentős – tette hozzá. A tárcavezető közölte, hogy az élelmiszeripari vállalkozások összesen 200 milliárd forint támogatásra pályázhatnak, ebből a komplex fejlesztéseket és építkezéseket 150 milliárd forintos, a kisebbeket 50 milliárd forintos keret segíti. A források 50 százalékos arányban járulhatnak hozzá a beruházásokhoz, de zöld célokkal vagy integrációban megvalósuló pályázatoknál további 10-10 százalékkal növelhető a pályázati intenzitás, vagyis akár a 70 százalékot is elérheti.

Nagy István abban bízik, hogy a fejlesztési forrásait hatékonyan hasznosítva a magyar élelmiszeripari feldolgozók 50 százalékkal növelhetik az exportjuk összértékét

A miniszter várakozása szerint a mezőgazdaság kilátásai uniós szinten is kedvezőek, hiszen az EP-választás eredménye és a termelők hatékony tiltakozó akciói megteremthetik a normalitás útjára visszatérő gazdaközpontú agrárpolitika feltételeit Európában.

 

MTI

Kapcsolódó cikkeink