Nagy István: a magyar bor zászlóshajóként húzza az agráriumot
Zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot a hazai szőlő- és borágazat, amelyre rekordösszegű támogatások jutnak – mondta az agrárminiszter kedden Budapesten, a 39. Országos Borverseny díjkiosztó ünnepségén.
Nagy István kifejtette, hogy a vidékfejlesztési programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására. Ezen túl az ágazatnak mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésére a szőlő-bor nemzeti támogatási programból. A miniszter kiemelte, hogy a bor megismételhetetlen hangulatot teremt, hagyományőrző szerepe van, a magyar kultúra szerves része, és ott van benne „a jelen élménye és a jövő lehetősége”. A borkészítés és a borfogyasztás hagyományának életben tartásához nagy szükség van a népszerűsítő rendezvényekre és megmérettetésekre, ezek közül kiemelkedik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) borversenye – mondta. A HNT-t a kormány számára nélkülözhetetlen stratégiai partnernek nevezte, és emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt a testületet a földművelésügyi tárca vezetője szakmaközi szervezetként ismerte el, ezzel a jogosultságával a HNT aktívan él is. Nagy István felidézte, hogy a hegyközségi rendszerben a szőlészek és a borászok érdekeinek figyelembevételével a közelmúltban több fontos, előremutató változás történt: 2012-ben új hegyközségi törvény született, amelyben rendezték a hegybírók szerepét, szakmai felügyeletét és a hegyközségi tagok szavazati jogát. Az új törvénynek köszönhetően a szervezet működése hatékonyabbá és egységesebbé vált – tette hozzá. Légli Ottó, a HNT elnöke közölte, hogy idén 20 százalékkal nőtt a bormustrára nevezettek száma tavalyhoz képest, ami a termelők nyitottságát bizonyítja. Az idei, 39. Országos Borversenyen a nevező 223 pincészet 770 mintájából három bornak nagy aranyérmet, 119-nek arany-, 112-nek pedig ezüstérmet ítéltek. A legeredményesebb borászat díját idén a Mészáros Borház kapta, amelyet egy nagy arany- és két aranyéremmel ismertek el. A legjobb boroknak járó elismeréseket Nagy István és Légli Ottó adta át. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kiemelten fontosak az aszályvédelemmel és a vízgazdálkodással összefüggő kutatások
Az aszállyal és a vízgazdálkodással összefüggő kutatás és fejlesztés kulcsfontosságú…
Tovább olvasom >Az agrárszakmák népszerűsítése céljából 2025-ben is szervez „Szakmakóstoló” táborokat pályaválasztóknak a NAK
Ingyenes „Szakmakóstoló” pályaorientációs táborokat szervez országszerte 19 helyszínen az 5-6-7.…
Tovább olvasom >FBAMSZ: csütörtökig célszerű igényelni a 2025-ös agrárbiztosítási díjtámogatást
A Magyar Államkincstárhoz (MÁK) benyújtott egységes támogatási kérelemben 2025-ben is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Növekszik a 3D-nyomtatott hús elfogadottsága Németországban
Németországban egyre nyitottabbak a fogyasztók a 3D-nyomtatott, laboratóriumi körülmények között…
Tovább olvasom >Mélytechnológiai központot nyit a Nestlé az innováció felgyorsítására
Új mélytechnológiai központ létrehozását tervezi a Nestlé Svájcban, hogy megerősítse…
Tovább olvasom >Új saját márkás hús-termékcsaládot vezet be a Lidl az USA-ban
A Lidl US első alkalommal vezet be saját márkás frisshús-termékcsaládot…
Tovább olvasom >