Nagy István: 21. századi fejlesztések a Tokaji Borvidéken
A Tokaji Borvidék a huszonegyedik századba lépett azzal a beruházás sorozattal, amelyet 2016 és 2019 között a kormány hazai forrásból biztosított 8,2 milliárd forintos támogatásával valósítottak meg a borvidék szereplői – mondta az agrárminiszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkisfaludon a szolgáltató borászati és beszerzési központ átadásán.
Nagy István a több beruházást magába foglaló, a létesítmény átadásával együtt lezáruló projekt legnagyobb eredményének nevezte a fejlesztések révén a borok remélt minőségi javulását, emellett kiemelte a programot övező összefogást is.
A miniszter kifejtette: a magyar borászok mindig tudtak olyan csúcsborokat készíteni, amelyekre felfigyelt a világ, de az átlagborok minőségén még van mit javítani. A minőség kiegyenlítését szolgálja az elsőként a Tokaji Borvidéken megvalósított közösségi borászati központ, amely példaként szolgál más borvidékek számára is.
A miniszter hangsúlyozta, a létesítményeket üzemeltető Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. szolgáltatásai mindenki számára elérhetőek. Így nem kell minden apró pincészetnek költséges beruházásokat végrehajtania a modern borkészítés feltételeinek megteremtése érdekében, hanem a ma ismert legmodernebb eszközök állnak rendelkezésükre a közösségi borászati központokban. A termelők megőrizhetik boraik sajátos jellegét, miközben kiváló körülmények között készülő, magas minőségű terméket állíthatnak elő. Ez segít megőrizni a borvidék sokszínűségét is – fogalmazott Nagy István.
A miniszter szólt arról is, hogy meg kell teremteni a tokaji bor piacának bővülési lehetőségeit. Ehhez nyújt majd segítséget a kormány döntése alapján rendelkezésre álló 12 millió eurós bor marketing- és promóciós keret. Az agrártárca vezetője közölte azt is, hogy a vidékfejlesztési operatív program keretében megnyílik egy négymilliárd forintos keret a borászok számára, ott az elérhető támogatási arány hetven százalék.
Molnár Péter a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.-t a beruházás révén létrejött kapacitások működtetésére hozták létre. Három szolgáltató borászati központot létesítettek Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon. Az újonnan kialakított, úgynevezett mobil infrastruktúra rendszer szűrési, címkézési és palackozási lehetőséget kínál.
Emellett Bodrogkisfaludon létrehoztak egy közösségi beszerzési központot, ez által szerzik be kedvezőbb feltételekkel a szőlészeti-borászati segédanyagokat. Vásároltak egy szőlészeti gépészeti eszközparkot, továbbá Tarcalon felépült a szőlészeti-borászati kutatóközpont új épülete, amelyben egy 21. századi laboratóriumi berendezés kapott helyet. Az újításokkal olyan szolgáltatások váltak elérhetővé, mint például a precíziós lézervezérelt oltványültetés, a must-, a gyöngyöző- és habzóbor palackozása, vagy a pezsgőkészítés lehetősége.
Molnár Péter elmondta: a bevételek egy részét a tokaji bor marketingjére és piacbővítésre fordítják majd. Hozzátette: a borvidék hegyközségi tanácsa a hosszú távú fejlesztés érdekében megalkotott programjában a borászathoz kötődő egyéb területek, például a képzés segítését is zászlajára tűzte. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Több hazai borászatot súlyos csalással vádolnak
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy jelentős költségvetési csalás ügyében…
Tovább olvasom >Világot átívelő borászati összefogás – bemutatjuk a The Global AVA nemzetközi szervezetet
A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a…
Tovább olvasom >Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >