Nagy bukás lehet a kínai túró rudi

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 14. 00:00

Akár félmilliárdos állami veszteséggel zárulhat a túró rudira hajazó kínai termék, a Túró Kitty eddigi históriája. Az Index értesülései szerint a több mint féléve tartó próbaüzem ellenére a sorozatgyártás még nem kezdődött el.

Az Index egyik olvasója úgy tudja, hogy a magyar céget már kiebrudalták Kínából, miután a Pekingtől 200 kilométerre fekvővő Fengingben lévő túrórudigyár felépítése után a majdani nyereségen üzleti vitába keveredett helyi partnerével, a Dzsong Hszing Ltd.-vel. 
Az Index ellenben úgy tudja, hogy az Eximbank  a kínai céggel kötötte a hitelszerződést, méghozzá meglehetősen kedvezőnek tűnő feltételekkel. A vételárnak csak tíz százalékát kellett önerőből kifizetnie a hitelt felvevő Dzsong Hszingnek, aki a pénzből a magyar Eu-Milktől vásárolta meg a technológiát.
A kölcsönt így értelemszerűen a kínai cégnek is kell törlesztenie. Az Index információi szerint ez nem történt meg, holott a 2007 őszi megállapodásban szereplő kölcsönnek már a tőkerészét is törleszteni kellene.
Nemcsak a hiteltörlesztés várat magára, hanem ami sokkal fontosabb, a sorozatgyártás is. A kínaiak szerint a magyar technológia nem alkalmas arra, hogy folyamatosan azonos minőségen termeljen, annyira eltérő minőségű és méretű csokis túrórudak jönnek le a gépsorról, hogy a terméket még szabványosítani sem lehet.
Az Eu-Milk szerint ezzel szemben a kínaiak a próbaüzem kezdetén elfogadták ezt a technológiát, ahogyan hitelfizetési kötelezettségüket is.
Az Index úgy tudja, az EU-Milk a Dzsong Hszinggel történt szerződéskötés után megállapodott egy helyi marketinges céggel a termék kínai bevezetéséről, amiért több mint félmillió eurót fizettek. Ez a társaság azonban – amelynek egyik vezetője rokoni kapcsolatban áll a Dzsong Hszing egyik vezetőjével – a munka elvégzését eddig semmivel nem tudta igazolni.

Kapcsolódó cikkeink