Nagy-Britannia a legolcsóbb

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 20. 00:02

Nagy-Britanniában lehet a legolcsóbban hozzájutni az alapvető fogyasztási cikkekhez – derül ki egy felmérésből, amely a nyugat-európai országok áruházláncait vizsgálta.

A Which? Piackutató cég a nyugat-európai országok árait hasonlította össze, egy 15 tételt tartalmazó fogyasztói kosár alapján.
Az összehasonlításban ismert nemzetközi márkák minden országban kapható termékei szerepeltek, például a Nescafé instant kávé, a Kellog's gabonapehely vagy a Colgate fogkrém. Az üzletláncok átlagáraiból vont átlag alapján a fogyasztói kosár Olaszországban a legdrágább: éves szinten 235 ezer forintnyi eurót tesz ki, így 42 százalékkal kerül többe, mint a brit üzletekben (a szigetországban 165 ezer forintért állítható össze ugyanaz az éves lista). Az olaszoknál még Franciaország és Németország is olcsóbb.
A piac sajátossága, hogy Nagy-Britanniában az élelmiszer-kereskedelem 75 százalékát négy nagy üzletlánc – az Asda, a Sainsbury's, a Morrisons és a Tesco – fedi le. Fogyasztóvédelmi szervezetek pedig gyakran vádolják ezeket az üzletláncokat azzal, hogy alacsony árak elérése érdekében ellehetetlenítik beszállítóikat. Így az olcsóság hátterében sokszor az alapvető fogyasztási cikkek mesterségesen generált alacsony ára húzódik, hiszen köztudott, hogy ezekkel a termékekkel hatékonyan be lehet csalogatni a vevőket a boltokba – írja a penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink