Nagy áremelkedés jöhet Romániában

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 29. 00:00

Romániában jelentős áremeléseket válthat ki az, hogy a jövedéki adót a következő évtől a mostani lej/euró árfolyamon számítják ki, amely 14,2 százalékkal gyengébb az egy évvel korábbi értéknél.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című napilap szerint a jövedéki adó megemelése az egyik fő oka annak, hogy az üzemanyag ára 20, az elektromos áram  30 százalékkal drágulhat Romániában.
Az energia drágulása további áremelésekhez vezethet. A termelők szerint a tejtermékek 3-8 százalékos, a baromfihús 20-30 százalékos drágulása várható. A kenyér 5-10, míg a zöldség- és gyümölcs 7-10 százalékkal is drágulhat. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke, Petru Lificiu cáfolta, hogy egyértelmű lenne a jövő évi energiaárak jelentős emelkedése.
"Az energiahordozók jövő évi értékének meghatározásakor több szempontot is figyelembe veszünk, nem csak az euró árfolyama lesz befolyással a számításokra" – hangsúlyozta a szakhatóság vezetője, aki szerint az áremelést indokolhatja, hogy az áram Romániában még mindig jóval olcsóbb az uniós átlagnál – közli a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink