Nagy a baj? Boltbezárási hullám jöhet a kötelező akciókkal

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 05. 30. 13:43

Az új kötelező akciózás bevezetése aggodalmat váltott ki a kiskereskedők körében, akik szerint ez súlyos következményekkel járhat az ágazatra nézve.

A kisboltosok aggódnak

A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők rámutatnak, hogy a nagyobb üzletláncok és diszkontok számára ez ingyen reklámot jelent, hiszen az akcióikat nemcsak saját kiadványaikban, hanem még a kormány honlapján is megtalálják a vásárlók.

Az Eger és Vidéke Coop Zrt. vezérigazgatója, Sütő Sándor szerint a cégcsoport igyekszik betartani a rendeletet, de úgy véli, hogy az inflációt nem lehet csökkenteni a kötelező akciókkal. Emellett megjegyzi, hogy az eddig történt beavatkozások és a magas energiaárak már így is negatív hatással voltak a kiskereskedelmi szektorra.

„Már eddig is annyi, a piacon túlmutató beavatkozás történt a gazdaságba, élén a kiskereskedelemmel, hogy egyelőre nem tudjuk a kötelező akciók hatásait mérlegelni. Volt, aki jól jött ki az árstopokból a kisboltoknál is, akinek sok pénze volt, beszerezte az árut és inflációs nyereséget termelt, de sokkal többen vannak azok, akik buktak az ársapkákon. A közvetlen beavatkozások annyira piacidegenek, hogy felmérni sem lehet, mi történik és közben energiaárak is nagyon megugrottak, vagyis a rezsiköltség a kisboltokat is keményen érintette. Indokolatlanul magas a villamos energia ára, és sokan nem tudnak módosítani ezen. Káosz van a kiskereskedelemben, erre pedig rátesz egy lapáttal, hogy azt hiszik az emberek, hogy a boltok szándékosan máshol emelnek, hogy az árstop miatt máshol emeltek árat. Én azt gondolom, hogy nem lesz az inflációra semmilyen hatása az akciózásnak”

– mondta Sütő.

Többen úgy vélik, hogy az akciók nem fogják jelentősen befolyásolni az inflációt. A kiskereskedők szerint a piaci körülményeket és az energiaárakat is figyelembe kell venni a helyzet értékelésekor, és az akciók hatásait még nem lehet pontosan felmérni.

„A diszkontok, nagy boltok jól járnak, a kicsik viszont nem. Túl azon, hogy nem is kell részt venniük a törvény betűje szerint, sem informatikai, sem pedig erőforrásbeli adottság nincs meg hozzá, még a rezsiköltségeik is durván megnőttek. A kisboltok elveszíthetik azokat a vásárlóikat, akik eddig nem mentek máshová, csak helyben (ha volt hová), mert látják az akciós újságban is, meg a kormány honlapján is, hogy hova lesz majd érdemes menni, és igen, oda fognak menni, ahol ez olcsóbb lesz. A kisboltok bezárása már amúgy is elindult, és ez a folyamat folytatódni fog”

– fogalmazott Raskó György agrárközgazdász.

Kapcsolódó cikkeink