Nagy a baj az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel
A Harvard Egyetem több mint 30 éven át tartó kutatása szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a korai halálozás kockázatát.
A kutatás során 115 000 amerikai felnőtt étkezési szokásait elemezték, és az eredmények alapján azok, akik rendszeresen fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, magasabb halálozási arányt mutattak. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a készételek, jégkrémek és ketchup-jellegű szószok, jellemzően alacsony tápértékkel rendelkeznek, és sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. A 34 éves kutatási időszak alatt 48 193 halálesetet rögzítettek, és bár nem találtak közvetlen összefüggést a rák vagy szívbetegség okozta halálozás és az UPF-fogyasztás között, a teljes halálozási arány mégis magasabb volt az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztói körében.
A kutatás rámutat arra is, hogy nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer egyformán veszélyes, és a kritikus értékelések szerint a kapcsolat nem feltétlenül közvetlen. Ennek ellenére a kiegyensúlyozott étrend fontossága továbbra is kiemelt figyelmet érdemel. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az NHS azt javasolja, hogy a napi étrend tartalmazzon keményítőtartalmú szénhidrátokat, legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget, fehérjeforrásokat, valamint növeljük a napi rostbevitelünket 30 grammra.
Kapcsolódó cikkeink
K&H: az egészségügyi ellátást tartják a legfontosabbnak a külföldre utazó magyarok
A külföldre utazó középkorúak túlnyomó többsége köt valamilyen utazási biztosítást,…
Tovább olvasom >Gyorsteszt piac, okoseszközök – merre tovább?
A Covid-19 járvány alatt a gyorstesztek berobbanása alapjaiban változtatta meg…
Tovább olvasom >Ízek és ellentmondások: miért finom, ami nem egészséges – és hogyan együnk mégis magyarosan jól?
A magyar konyha világszerte híres gazdag ízvilágáról, tartalmas ételeiről és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >