Nagy a baj az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel
A Harvard Egyetem több mint 30 éven át tartó kutatása szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a korai halálozás kockázatát.
A kutatás során 115 000 amerikai felnőtt étkezési szokásait elemezték, és az eredmények alapján azok, akik rendszeresen fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, magasabb halálozási arányt mutattak. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a készételek, jégkrémek és ketchup-jellegű szószok, jellemzően alacsony tápértékkel rendelkeznek, és sok mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. A 34 éves kutatási időszak alatt 48 193 halálesetet rögzítettek, és bár nem találtak közvetlen összefüggést a rák vagy szívbetegség okozta halálozás és az UPF-fogyasztás között, a teljes halálozási arány mégis magasabb volt az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztói körében.
A kutatás rámutat arra is, hogy nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer egyformán veszélyes, és a kritikus értékelések szerint a kapcsolat nem feltétlenül közvetlen. Ennek ellenére a kiegyensúlyozott étrend fontossága továbbra is kiemelt figyelmet érdemel. Az egészséges táplálkozás elősegítésére az NHS azt javasolja, hogy a napi étrend tartalmazzon keményítőtartalmú szénhidrátokat, legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget, fehérjeforrásokat, valamint növeljük a napi rostbevitelünket 30 grammra.
Kapcsolódó cikkeink
Ízek és ellentmondások: miért finom, ami nem egészséges – és hogyan együnk mégis magyarosan jól?
A magyar konyha világszerte híres gazdag ízvilágáról, tartalmas ételeiről és…
Tovább olvasom >A spanyol kormány kitiltja az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
A spanyol kormány kitiltja az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az…
Tovább olvasom >A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >