MVH: folyamatos a méhészeti támogatás elbírálása

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 05. 16. 11:00

Folyamatosan bírálja el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján benyújtott támogatási kérelmeket – közölte az MVH csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az 50-50 százalékban uniós, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által finanszírozott program keretében biztosított támogatások célja a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése.

Az MVH május 15-ig összesen 127,8 millió forint támogatási összeg kifizetéséről rendelkezett: a méhész gazdálkodók vándoroltatáshoz és a méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzéséhez 79,2 millió forintot, a higiénikus aljdeszka, illetve a kaptárok azonosítására szolgáló chip beszerzéséhez mintegy 800 ezer forintot, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és tagszervezetei pedig összesen 47,8 millió forintot kapnak.

A varroa atka – méheken élősködő parazita – elleni gyógyszeres védekezés támogatására vonatkozó kérelem-benyújtási időszak április 6-án zárult le. Az MVH megyei kirendeltségeihez összesen 6668 támogatási kérelem érkezett, amelyek feldolgozása most folyik. A kifizetésekre az összes kérelem érdemi bírálatának lezárását követően, előreláthatóan júliusban kerülhet sor.

A méhcsaládok számának szinten tartásához igénybe vehető támogatáshoz a méhész gazdálkodók kérelmeiket augusztus 3-ig postai úton vagy személyesen nyújthatják be az MVH-hoz. A támogatási jogosultság alapja a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) – 2012. szeptember 30-i fordulónapra vonatkozóan – nyilvántartott méhcsaládok száma – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink