Munkaügyi bírságot szab ki Spanyolország a Delivery Herohoz tartozó Glovóra

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 24. 09:10

A spanyol munkaügyi minisztérium 56,7 millió euróra bírságolta a Glovót, a német Delivery Hero helyi vállalkozását, mert az állítólag megsértette a futárok alkalmazására vonatkozó törvényeket – közölte egy, az ügyet ismerő forrás.

A barcelonai székhelyű Glovo közölte, hogy a bírság ellen fellebbezni fog, mondván, hogy az ellenőrzés egy 2021-ben elfogadott spanyol törvény hatálybalépése előtti időszakot érintett. Ez a törvény arra kötelezi az élelmiszer-házhozszállító platformokat, hogy hivatalos munkaszerződéssel alkalmazzák a futárokat.

A bírság olyan szabálytalanságokra vonatkozik, amelyek a munkaügyi minisztérium szerint 2019-ben kezdődtek, és mintegy 8000 munkavállalót érintettek, akiket nem szabályosan alkalmaztak, vagy lévén külföldi állampolgárok, nem rendelkeztek hivatalos munkavállalási engedéllyel – mondta a forrás, de arra nem tért ki, hogy ez a gyakorlat folytatódott-e azután is, hogy Spanyolország 2021 májusában elfogadta az új törvényt.

“A szankciójavaslat egy olyan működési modellre vonatkozik, amely már nem létezik Spanyolországban” – áll a Glovo közleményében, amely a bírság összegét nem erősítette meg.

“Még nem érkezett jelentés a munkaügyi felügyelőségtől, illetve nem született bírósági ítélet az új, ki még nem hirdetett Spanyolországban elérhető modellről” – tette hozzá a vállalat.

A Glovo szeptemberben közölte, hogy fellebbez az akkor kiszabott bírság ellen.

ESM

Kapcsolódó cikkeink