Munkahelyi kapcsolatok – párválasztás a munkahelyen

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 22. 10:36

A munkahelyi kapcsolatok több területre oszthatók. Az első nagy csoport a munkakört, a feladatot érintő munkatársi kapcsolatokat, a másik nagy terület pedig a szimpátiára épülő kapcsolatokat foglalja magába. Mindkét terület fontos, már a belépéstől számított első napokban meghatározhatják, hogyan boldogulunk az új munkahelyen.

ÜÉ_CsikParkapcsolat1_opt

Ki kivel van jóban, ki milyen klikkhez tartozik, ki dohányzik, kinek mi a hobbija stb. – ezek ismerete nélkül sokszor tenyerelhetünk rossz helyre. Nem véletlen, hogy a folyosóbeli pletykák kezelésére külön tanszéket hozott létre egy amerikai egyetem.

Különösen nagyot fordult az élet a munkahelyi környezet tekintetében, amikor először tűntek fel a nők beosztotti és később vezetői pozíciókban. Igaz a mondás: egy tisztán férfiakból álló csoportot egy női kolléga képes a feje tetejére állítani, de ez fordítva is igaz.

Ma már a munkahelyi öltözködés – divatos fogalommal élve: „dress code” – része a mindennapi rutinnak, és a nő- és férfi munkatársak az egymásnak tetszés érdekében időt töltenek azzal a reggeli készülődéskor, mit vegyek fel ma, ami azt a napot meghatározza.

Időnk jó részét a munkahelyen töltjük, amiben a multik térhódításának nagy szerepe van, mivel náluk a 10-14 órás munkanap is megszokott.

Nagyszámú fiatal dolgozik ezekben a szervezetekben, akiknek a saját személyes egzisztencia megteremtése legalább olyan kiemelten fontos feladat, mint a megfelelő partner megtalálása.

Az első partnerválasztási lehetőség és forrás az iskola, a felsőfokú intézmények, ahol sok hasonló érdeklődésű fiatal találkozik.

Ha itt nem sikerül – és ma a pálya- és életkezdés ideje már nem huszon-, hanem harminconéves korban kezdődik –, akkor marad a munkahelyi ismerkedés, ahol egyébként is életünk meghatározó része zajlik.

Mindenki felméri már az első napon a terepet, kik dolgoznak a cégnél. Ki tetszik, ki kevésbé.

Szövődnek a kapcsolatok, és olykor-olykor már nemcsak munkatársi, hanem privát kapcsolatok kialakulásáról is beszélhetünk.

Velem is így történt 35 évvel ezelőtt, amikor a Centrum Corvin Áruházban megpillantottam őt, aki azóta is életem párja. A munkahelyi érzelmi kapcsolat veszélyes, kockázatokkal jár. Mi lesz belőle? Egy életre szóló szerelem, párkapcsolat vagy futó kaland, rövid intermezzo. Mindez talány, és a kezdetekkor nem is lehet megállapítani a jövőbeni eseményeket.

Az óvatosság nem árt, különösen, ha beosztott és főnök között szövődő érzelemről beszélünk. Filmekből is jól ismert kép a sármos főnök és a csinos titkárnő vagy beosztott esete, mely a kapcsolat végeztével kellemetlen eseményeket vonhat maga után. Érdemes kerülni a hierarchiából eredő érzelmi párbeszédet, de ha mégis így alakulna, számolni kell azzal, hogy idővel az egyik félnek új munkahelyet kell keresnie.

1993-ban, amikor az Unileverhez kerültem, a hőskor éppen akkor kezdődött. Fiatalok léptek be nagy számban, természetesen tombolt a karriervágy, dúlt az ambíció, sokan pályáztak vezetői pozícióra. Ugyanakkor időről időre konferenciák, képzések zajlottak, sokszor vidéki helyszíneken.

Így ment ez valamennyi nemzetközi cégnél. A munka mellett fontos szerepet kapott a lazítás, a „gőz kiengedése”, mely a fitneszprogramok mellett a bulizást is jelentette. Mi lett az eredmény? Szakmailag felkészült munkatársak – és persze számos párkapcsolat is kivirágzott. Ma is ez a helyzet, csak talán kevesebb bulival, mivel a válsággal a költségtakarékosság is előtérbe került.

Számomra is mást jelent a Blahán lévő régi Corvin egy puszta „szocreálos” épületnél. Jó érzés arra gondolni, hogy itt találkoztam életem párjával, akivel most is társak vagyunk. Kockázat nélkül nincs nyereség – szokták mondani. Mai ésszel az akkori tettek nagy dolgoknak tűnnek, de megérte. Legyen az a munkahely vagy ma már az internet, ahol rálelünk az igazira, egy a fontos: hogy megleljük.

A magánélet kiegyensúlyozottsága elengedhetetlen feltétele a munkahelyi sikernek, a karriernek. Ha tudjuk, hogy otthon minden rendben van, akkor a munkahelyi teljesítmény is egyenletesebb. n

A téma 35 éve motoszkál a fejemben, mióta a
férjemet, társamat, páromat megtaláltam a munka­helyemen. Ezért a most induló sorozatom alanyai olyan párok, akik munkahelyükön találták meg egymást, az igazit, és azóta is együtt vannak. Számukra a munkahely többet jelent az ott töltött időnél és feladatnál, mert életük fontos eseménye fűződik az irodához, a terephez.

Kapcsolódó cikkeink