Munkaerőhiány a Balatonnál

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 23. 10:30

Rövidesen indul a balatoni főszezon, ám a szállodáknak és vendéglátóhelyeknek komoly munkaerőhiánnyal kell szembenézniük – olvasható a Világgazdaság Online-on.

siofokSzámos felszolgáló, szakács, szobalány és bármixer keres munkát külföldön, ezért komoly munkaerőhiány alakult ki a Balatonnál és a Velencei-tónál is, holott a turizmus fellendülése miatt egyre több embernek tudna munkát adni az ágazat.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke szerint már olyan szükségmegoldásokhoz kell folyamodni, mint korábban soha. Például Romániában adtak fel hirdetéseket konyhai vagy recepciós állásra, de középiskolákból is toboroznak diákokat, akiket egy gyorstalpalón igyekeznek betanítani a munkára.

Míg Magyarországon a turizmus-vendéglátás területén lehet a a legrosszabbul keresni (a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete kb. 153 ezer forint), addig külföldön egy szezon alatt akár másfélmillió forintot is össze lehet hozni. A legbátrabbak pedig 7-8 hónapra is elszerződnek folyam- vagy óceánjárókra.

„A főszezonban akár napi 12-14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest a bruttó 100-150 ezer forinttal rendkívül alulfizetettek. Minimum duplázni kellene a bérüket, de a szállodák jelenlegi jövedelmezőségi szintje mellett ez jelenleg elképzelhetetlen. A megoldás talán az ágazatot terhelő adók csökkentése lehet, amiből a béremelés is kigazdálkodható lenne” – mondta Hoffmann Henrik a Világgazdaság Online-nak.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak. Iskolai szünidőben, szülői engedéllyel a nappali tagozatos, 15 éves tanulók is dolgozhatnak, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. „Fele- vagy harmadannyi diák jelentkezik idén munkára, pedig június 15-től meg szokták rohamozni az irodánkat” – mondta a Meló-Diák veszprémi irodavezetője. Felszolgálóból, szobalányból, szakácsból évek óta hiány van. Gondot jelent a körbetartozás is: a diákok ugyan a munkaközvetítőtől rendben megkapják a fizetésüket, a cégek azonban nem fizetnek a Meló-Diáknak. Így megbízhatósági alapon sorrend alakult ki: egy Danubius méretű szállodalánc például előnyt élvez, ha akad egy felszolgáló, akkor oda közvetítik ki és nem egy siófoki lángososhoz. (Vg.hu, Vég Márton)

Kapcsolódó cikkeink